Хипотеза: Животът на Земята е възникнал от паднали метеорити

pixabay.com

Малко са въпросите, които са по-големи от това как е започнал животът на Земята. Едно ново проучване може най-накрая да докаже, че съществуването ни може да се проследи до падането на метеорит на нашата планета преди милиарди години.

Експертите отдавна спорят как Земята, само една от трилионите планети, създадени за 14 милиарда години съществуване на Вселената, е успяла да култивира живот.

Една водеща теория твърди, че основните материали, които изграждат ДНК, са били транспортирани на Земята от космоса чрез метеорит преди около 3,5 милиарда години, когато нашата планета е била огнен адски пейзаж в нейният небесен зародиш.

През това време Вселената е била непрекъснато осеяна от метеорити и комети поради хаотични формираща се слънчеви системи и е възможно поне един удар да донесе със себе си съставните части на ДНК.

Въпреки че тази теория имаше голяма подкрепа, тя имаше една крещяща слабост; досега само два от четирите основни компонента на ДНК бяха открити в космическите скали.

Сега нов анализ на три метеорита с помощта на най-съвременни методи е забелязал доказателства за наличието и на четирите елемента, доказвайки, че необходимите парчета от мозайката за живот наистина се намират в космоса.

Учените казват, че е възможно тези основни съставки да са били депозирани на Земята от метеорит, преди да е започнал животът.

„[ДНК химикалите] биха могли да бъдат генерирани от фотохимични реакции, преобладаващи в междузвездната среда и по-късно включени в астероидите по време на формирането на слънчевата система“, пишат изследователите в своето проучване, публикувано в списание Nature Communications.

„Това проучване показва, че разнообразието от метеоритни нуклеобази може да послужи като градивни елементи на ДНК и РНК на Земята“.

Двойната спирала на ДНК е един от най-известните химикали в света и стои в основата на всички форми на познат живот. ДНК се състои от две нишки, които се обвиват една около друга като безкрайна лента и са свързани в средата с подобни на стълба стъпала, направени от два химикала, свързани заедно.

Има четири такива химикала (аденин, тимин, цитозин и гуанин, идентифицирани с техните инициали, A, T, C и G), които са известни като „основи“ и тяхното подреждане съставлява генома на индивида. Редът на тези четири бази на всеки човек е уникален и осигурява кода за личност, външен вид, здраве и всичко между тях.

Преди това учените са открили доказателства за гуанин и аденин в метеорити, но въпреки интензивното търсене, никога не са забелязали техните допълващи се партньори.

Екип от японски изследователи от университета Хокайдо, получи две проби от метеорита Мърчисън, който пада в Австралия през 1969 г., и една проба от метеоритите Мъри и Тагиш, които паднаха съответно в САЩ през 1950 г. и Канада през 2000 г.

Те бяха смлени на фин прах и подложени на свръхчувствителен анализ, способен да открие молекули на ниво части на трилион. Бяха идентифицирани общо повече от 30 химикала, включително четирите жизненоважни ДНК съставки.

Morkadis

„Като се има предвид, че извънземни материали, включително метеорити, са падали на Земята, при това с честота, много по-висока от тази в наши дни, голям брой от тези канонични базови двойки може също да са били доставени на Земята по това време“, пишат изследователите.

„Натрупването на тези оскъдни молекули има значителни геохимични предизвикателства. Следователно очакваме, че екзогенните базови двойки са допринесли за появата на генетични свойства за най-ранния живот на Земята.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Някои учени смятат, че животът е дошъл от Марс

Астрономи: Животът на Венера би трябвало да е „нов тип организъм“

Лили Димкова: Животът продължава след смъртта

10 изолирани места, където животът е еволюирал различно

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.