Палеонтолози откриха запазена колония на птерозаври

диноФосилизирани яйца на птерозаврите на 120 милиона години, намериха палеонтолози в Китай. Те дават уникален поглед към начина на живот и половите разлики на птерозаврите – летящите влечуги, живели по времето на динозаврите, съобщи БТА.

Досега са откривани само четири фосила на птерозавърски яйца. Намерените от китайските палеонтолози са отлично запазени. На мястото има останки и от над 40 възрастни животни от непознат вид, живял край голямо сладко езеро.

Петте овални яйца са били гъвкави, като тънкият твърд външен слой, който е напукан, покрива дебела мембрана. По това те приличат на меките яйца на съвременните змии и гущери.


„Това са най-добре запазените яйца от птерозавър, намирани досега“, заявиха учените. Обектът е забележителен, защото там може да са живели стотици животни. Това показва, че птерозаврите са правели големи колонии, в случая край езеро, като са заривали яйцата си във влажен пясък, за да не изсъхват.

Фосилите илюстрират и важни разлики между половете. Мъжките например са с по-големи гребени и размер. Птерозаврите са първите летящи гръбначни на Земята. Те са живели в периода отпреди 220 милиона години допреди 65 милиона години. Птиците и прилепите са се появили много по-късно. Познанията за птерозаврите са откъслечни, защото скелетите им са крехки и не се фосилизират добре.

Вижте още: 

Удивителни рисунки върху камъни показват, че човекът е яздил динозаври 

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.