Хората с аутизъм имат необичайно симетрични мозъци

pixabay.com

Една от най-характерните особености на състоянието е вроденото умение за идентифициране на специфични детайли в нещо и провал при поставянето им в по-широк контекст. Откритието би могло да обясни защо това е така.

Откритието е направено след нови мозъчни сканирания на младите хора с аутизъм.

Изследователите от Държавния университет на Сан Диего обясняват, че лявото и дясното полукълбо обработват информацията по много различен начин. Начинът, по който мозъкът като цяло смекчава това може да ни помогне да разберем по-добре как хората с разстройство от аутистичния спектър виждат света.

Макар че старият мит за по-творческото дясното полукълбо и по-аналитично ляво да е изцяло и напълно разбит и да няма никакви доказателства, че при даден човек доминира десен мозък или ляв-мозък, ние знаем, че някои функции се изпълняват от определени полукълба.

Изследванията показали, че лявото полукълбо играе много по-голяма роля в обработването на езика и говора от дясното полукълбо, докато дясното полукълбо се съсредоточва върху слуховите и зрителни дразнения. Изследователите предполагат, че лявото полукълбо е по-ангажирано в анализа на специфичните детайли на ситуацията, докато дясното полукълбо е натоварено с интегрирането на тези детайли и различни други дразнения в едно цяло.

Начинът, по който двете полукълба работят заедно, обяснява как ние възприемаме и реагираме на света. Новият експеримент показва, че това се случва много по-различно при младите хора с разстройство от аутистичния спектър.

Екипът на San Diego State University използва магнитен резонанс (ЯМР) , за да визуализира мозъците на 41 деца и юноши с разстройство от аутистичния спектър и 44 без да такова.

Те анализирали гъстотата на връзките в различни региони на бялото вещество в двете полукълба. Открили, че при участниците без аутизъм в дясното полукълбо връзките са много по-гъсто опаковани, отколкото в лявото. Това пасва с идеята, че дясното полукълбо е с по-интегративна функция, която обединява различни видове информация, обясняват учените.

;Мозъчните връзки при участниците с разстройство от аутистичния спектър се оказали симетрично организирани в двете полукълба.

Идеята на асиметрията в мозъка е, че има разделение на труда между двете полукълба, казва Ралф-Аксел Мюлер от екипа. Изглежда, това разделение на труда е намалено при хора с разстройство от аутистичния спектър.

Експериментът е проведен в много малка извадка, така че резултатите трябва да се потвърдят в много по-голяма група, преди да се разчита на тях. Но те съответстват с резултатите предишни опити от тази година, при които е установено, че мишки с аутизъм също имат необичайно симетрични мозъци.

На този етап учените не са наясно как тази симетрия влияе познавателните разлики между младите хора с и без разстройство от аутистичния спектър. Те също не могат да кажат със сигурност дали симетрията причинява аутизъм или аутизмът води на симетрия.

Липсата на специализация, наблюдавана в мозъците на децата с аутизъм, може да обясни слабото централно съгласуване, характерно за състоянието или както изследователите нагледно обясняват – аутистите не виждат гората от дърветата.

Изследването е публикувано в списанието на Американската академия по детска и юношеска психиатрия.

Morkadis

източник: obekti.bg

Вижте още:

Отличителни черти на кристалните личности

Отгледани в лаборатории мозъци могат да станат съзнателни, което е обезпокоително

Броколите могат да са полезни при аутизъм

6 от най-неморалните експерименти, извършени в името на науката

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.