„Хъбъл“ засне гигантско зловещо лице, наблюдаващо ни от Космоса

Хората могат да виждат лица навсякъде. В петната по килима, по повърхността на Марс, в контакта на стената или дори в мивката. Тази наша приятна способност се нарича парейдолия и работи дори на галактическо ниво.

Това, което виждате на снимката по-горе, не е зловещо лице, а две галактики в процес на сливане. Тя бе пусната от екипа, занимаващ се с „Хъбъл“, навреме за Хелоуин.

Системата се казва Arp-Madore 2026-424 и се намира на 704 милиона светлинни години. Има необичайна форма, наподобяваща глава, заради турбулентните ефекти от сблъсъка на двете галактики.

Обектът е категоризиран като пръстеновидна галактика. Пръстенът, който виждаме на снимката, направена от „Хъбъл“, всъщност е продукт от сблъсъка. При сливането на двете галактики се образува гравитационна ударна вълна, която избутва материала отвътре навън. Когато въпросният материал се сблъска и компресира, той задейства вълна от звездна формация.

Пръстеновидните галактики са редки и само няколкостотин могат да бъдат срещнати в нашия по-голям космически съсед. Те се образуват, когато малка галактика премине през центъра на голяма галактика. Понеже галактиките съдържат голямо количество празен космос, това „сблъскване“ рядко води до реално сблъскване на звезди.

Може да си свалите снимката като тапет за своя компютър от тук.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Учени: Галактиката Андромеда е погълнала „посестримата“ на Млечния път

Нашата Галактика не е плосък диск, както се смяташе досега

Мистериозен сигнал от космоса беше проследен до галактиката, от която идва

Дузина черни дупки вероятно лежат в центъра на нашата галактика

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.