“Хъбъл“ направи нови впечатляващи снимки на две планетарни мъглявини

Източник: NASA , obekti.bg

Космическият телескоп „Хъбъл“ направи две невероятни снимки, на които виждаме как пластове газ и прах, които бушуват и си взаимодействат между две мъглявини, известни като NGC 6302 и NGC 7027.

Това е първият път, в който астрономите изследват и двете мъглявини от почти ултравиолетова до почти инфрачервена светлина. Това е станало възможно единствено благодарение на уникалните способности на „Хъбъл“. Снимките могат да помогнат на изследователите да идентифицират промените в центъра на NGC 6302 (мъглявината „Крилата на пеперудата“) и NGC 7027 (която прилича на гигантска космическа буболечка).

Космическата пеперуда разполага с два S-образни потока, наподобяващи крила, които вероятно са изхвърлени в  резултат от взаимодействието на две звезди в ядрото ѝ. S-формата е видима, само в почти ултравиолетовата светлина. И „Крилата на пеперудата“, и NGC 7027 съдържат необичайно големи маси от газ, което ги направи интересна двойка за паралелно изследване.

Що се отнася до NGC 7027, този обект е видимо дифузен участък от газ и прах, който може да е резултат от изхвърляния от близкообикалящи двойка звезди, които първо бавно отделят материал в продължение на хиляди години, а след това навлизат във фаза на по-бурни и силно насочени изхвърляния на маса.

„Тези нови многочестотни наблюдения на Хъбъл дават най-пълната картина на тези впечатляващи мъглявини“, коментира водещият автор на новото проучване Джоел Кастнер от Техническия институт на Рочестър, Ню Йорк. „Когато изтеглях изображенията, се чувствах като дете в сладкарница.“

източник: obekti.bg

Вижте още:

Телескопът „Хъбъл“ откри 40 милиарда звезди в близка галактика (снимки)

„Хъбъл“ засне гигантско зловещо лице, наблюдаващо ни от Космоса

Какво е заснел телескопът Хъбъл на рождения ви ден?

Изследваха облак от „пето“ състояние на материята в Космоса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.