Цапаш малко, тровиш се много

боклуци

Ново проучване на университета Куинсланд показва огромно несъответствие между държавите, които произвеждат най-много парникови газове и тези, които са най-застрашени от ефектите на глобалното затопляне.

От изследването става ясно, че държавите, които са най-отговорни за замърсяването на въздуха са и най-малко застрашени от ефектите на природни бедствия, промяна на околната сред и здравословни проблеми.

Най-застрашените в света са африканските и островни държави. Те са изложени на сериозни екологични промени като океански наводнения и засушаване. Обикновено това са и едни неразвитите държави и не притежават ресурси да се борят с тези проблеми.

„Съществува значително глобално неравенство, при което държавите, които са най-отговорни за климатичните промени, изпитват най-леките ефекти от тях“, казва главният автор на проучването Глен Алтор (Glenn Althor) от университета Куинсланд. „Време е това постоянно влошаващо се несъответствие да бъде поправено и най-замърсяващите държави да направят нещо по въпроса.“

„Това е подобно на непушач да се разболее от рак заради околния дим, а през това време заклетите пушачи да продължават да пушат. Накратко, казваме на пушачите да платят лечението на непушачите, на които навреждат директно“, добавя съавторът Джеймс Уотсън (James Watson).

От проучването станало ясно, че 20 от 36-те страни, които замърсяват въздуха най-много, включително САЩ, Канада, Австралия, Китай и голяма част от Западна Европа, на практика не са засегнати. Единадесет от 17-те държави, чиито вредни емисии са средно големи, са най-застрашени от климатичните промени. Повечето от тези държави се намират в Африка и южна Азия.

Броят на засегнатите държави ще се повиши значително до 2030 г. заради проблеми, свързани с климатичните промени, сред които засушавания, наводнения, загуба на биоразнообразието и повече болести.

Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

Вижте още: 

7 ОТ НАЙ-СМЪРТОНОСНО МРЪСНИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.