7 от най-смъртоносно мръсните места на планетата

През последните 100 години човечеството преживя поразителен технологичен напредък. Постиженията в областта на науката и технологиите направиха живота ни по-лесен и по-вълнуващ, но отпадъците, които оставяме след себе си по лицето на земята, са все така ужасяващи.

Замърсители от всякакъв вид – химически, ядрени, електронни отпадъци – сериозно разрушават околната среда.

Много места са толкова драстично засегнати, че животът в тях вече е невъзможен – като например украинският град Чернобил, който е свидетел на най-голямата ядрена авария в човешката история и оттогава е необитаем град-призрак.

В списъка на най-отровните места по света могат да се включат хиляди градове и местности от много държави на планетата. Следващите 10 обаче наистина са токсични:

Линфет, Китай

1

Смогът в големите метрополиси по света е като лека мъгла, в сравнение с обгазяването на Линфен, който е смятан за „най-мръсния град в света“.

Въздухът тук е толкова мръсен заради промишленото производство, автомобилните газове и използването на въглища, че когато на простора сложите бяла дреха, тя е черна, след като изсъхне.

Great Pacific garbage patch

2

Намира се в Тихия океан и представлява огромна площ, покрита с пластмасови отпадъци. Според някои този „остров“ е два пъти по-голям от американския щат Тексас и се простира на неопределена дълбочина във водите на океана.

Рондония, Бразилия

3

Това е най-обезлесеният регион от амазонската дъждовна гора. Дървета на хиляди и хиляди декари площ са отрязани и изгорени. На някога зеления район сега се разполагат стада едър рогат добитък.

Река Ямуна

Morkadis

4

Въпреки че се правят сериозни опити от правителството за почистването й, река Ямуна в Индия продължава да бъде задръстена от отпадъци. Пречистващите съоръжения не могат да се справят с огромното количество отпадни води, които бълва Ню Делхи всеки ден.

Ла Ороя, Перу

5

Наричат го „най-токсичният град на Земята“, като дори го сравняват по замърсяване с призрачния Чернобил. В миньорското селище в Андите компании добиват цветни метали, при което се отделят огромни количества олово, арсен и кадмий, които са в стотици пъти над нормата.

Езеро Карачаево, Русия

6

Тук излъчващата се радиация е толкова силна, че човек може да получи смъртоносна доза само в рамките на час. Ракът е огромен проблем сред работниците в разположеното наблизо ядрено съоръжение, което замърсява както езерото, така и околността.

Космосът

космически боклук

Човекът оставя огромна следа от замърсяване и в Космоса. Смята се, че около Земята кръжат над половин милион отломки от космически обекти и кораби, които се трупат с годините. Този факт повдига огромни опасения за потенциални инциденти със спътници, които сериозно могат да навредят на комуникациите на планетата.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

НАЙ-РАДИОАКТИВНИТЕ ЗОНИ НА ПЛАНЕТАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.