Целебната сила на мощите на Иван Рилски

Снимка: Уикипедия

Свети Иван Рилски е свещена фигура в българската история. Той е основател на най-големия манастир в България – Рилският. Иван Рилски играе основна роля в българската култура през 9 и 10 век, затова и след смъртта си е канонизиран за светец.

Иван Рилски е родом от Осоговската планина, като по сведения започва своя житейски път през 876 година. Неговата силна вяра и почит към Иисус Христос го карат да избере монашеския път в манастир под връх Руен. Там Иван Рилски поставя началото на своето учение на Божието слово, пост и молитви.

След това монахът отправя своя път към Рила, където разбира, че има лечебни сили, с които може да изцелява човешките болки. Светецът Иван Рилски оставя траен белег в развитието на българския народ, а през 15 век неговите мощи са пренесени за последно в Рилския манастир, където неговата памет се почита и до днес.

Мощите на светеца се смятат за носители на неговата лечебна сила и енергия. Първите свидетелства за това идват от Георги Скилица, който бил назначен за управител на Средец в периода 1143-1180 година. Тогава той разказва, че е свидетелствал на изцелението на император Мануил Комнин, който страдал от силни болки в ръката, съпътствани от гърч и след това сърдечен пристъп. Когато императорът бил намазан с клей от кандилото над гроба на Иван Рилски, той съвсем скоро оздравял.

Друго такова свидетелство е разказът за католическия архиепископ, който не вярвал в силите на свещените мощи. Изведнъж той онемял и на лист хартия написал своето прегрешение, като се помолил за прошка. Когато коленичил през ковчега на Иван Рилски, архиепископът отново получил дарбата си да говори.

От новото време е известен и разказът за малко русокосо момченце, което претърпява катастрофа, в която губи своите родители, и остава инвалид. След обикаляне по различни места момченцето било заведено пред мощите на Иван Рилски. То престояло там безмълвно около час, след което започнало да стъпва на краката си и да залита.

Има десетки други свидетелства за великата сила на свещените мощи, което кара хиляди поклонници да посещават Рилския манастир и да почитат силата на Иван Рилски.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.