Часът на Земята 2016 призовава за действия срещу климатичните промени

4

Това е най-голямата природозащитна инициатива в света

На 19 март от 20.30 до 21.30 часа (местно време), Часът на Земята ще обиколи света с апел за спешни действия срещу промените в климата.

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Празникът за природата, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година и в него се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани събития за Часа на Земята.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да „променят изменението на климата“.

WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през профилите си в социалните мрежи – моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да направят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж. Например, да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий.

Българските потребители са приканени да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление наНародното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено.

Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове се организират за различни природозащитни инициативи, също както и светлинни шествия, конкурси, изложби.

Станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов” в София. От WWF заявяват, че всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Поканени са и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.

инфо: btvnovinite.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.