Човечеството търси извънземни в хиляди по-стари слънчеви системи

извън

Американски учени обявиха, че разширяват търсенето на радио сигнали от извънземен разум в още 20 000 слънчеви системи, които досега бяха считани за безинтересни от гледна точка възможност за наличие на извънземни на тях, пише БГНЕС.

Нови данни накараха института SETI /“Search for Extraterrestrial Intelligence“)/ /търсене на извънземен разум/ да разшири търсенето, включвайки тези хиляди червени джуджета, които са средно с няколко млрд. години по-стари от нашето Слънце. „По-старите слънчеви системи имат повече време да създават интелигентни видове“, обяснява астрономът Сет Шостак, който работи в SETI.

В рамките на този двугодишен проект, учените трябва да изберат най-близките 20 000 слънчеви системи сред гравитиращите около 70 000 червени джуджета. За целта те ще използват обсерваторията „Allen Telescope Array“ в Калифорния, състояща се от 42 антени, способни да проверяват едновременно по три звезди.

Ние ще проучваме слънчевите системи на няколко честоти между 1 и 10 гигахерца, обяснява астрономът Гари Харп от SETI. Близо половината от тези честотни ивици ще бъдат настроени на т. нар. „магически честоти“ – т. е. свързани с основни математически константи. „Разумно е да се помисли, че извънземните, опитващи се да привлекат внимание, може да излъчват радиосигнали на тези специални честоти“, добавя Харп.

инфо: actualno.com

Вижте още:

ИЗВЪНЗЕМНИ В ДРЕВНОТО ИЗКУСТВО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.