Тежка зима е убила динозаврите

динозавриУнищожително тежка зима, предизвикана от удара на 6 астероида в Земята, е предизвикала изчезването на динозаврите. Това се е случило преди 66 млн. години, обяснява ново проучване. То за първи път осигурява практически доказателства за голям спад на температурите, който е резултат от падането на голям астероид някъде в Карибския басейн.

Ефектът от удара преди 66 млн. години е бил подобен на този от евентуална ядрена зима, при която слънцето бива закрито от облаци и вече не топли, пише eveningtelegraph.co.uk. Последиците за съществата, които са били свикнали да живеят в топъл и зелен свят, са били катастрофални.


Тежката зима е продължила няколко десетилетия, вярват учените. Въпреки това тя е довела до изчезването на динозаврите, различни видове летящи и плуващи влегучи и др. Само най-адаптивните са успели да оцелелеят. Всички тези фактори са довели до това, че Земята и до днес е населявана основно от птици и млекопитаещи.

Доказателствата за глобалното застудяване са били открити в седиментни скали по поречието на река Бразос в американския щат Тексас. Според експертите те са попаднали там в резултат от огромното цунами, предизвикано от падането на метеорита в океана.

Вижте още: 

Удивителни рисунки върху камъни показват, че човекът е яздил динозаври

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Ceco 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.