Човешки зъби бяха открити в статуя на Христос

статуя 1

Мистериозна статуя на Исус Христос шашна учените най-вече с откритието, че има човешки зъби.

Фигурата е намерена в храмов комплекс северно от Мексико сити. Предполага се, че е от XVIII век и дори видът й е достатъчно стряскащ, пише в. „България днес“.

По тялото на спасителя се стича кръв, а в бузата му зее дупка. Божият син е приседнал в необичайна мъченическа поза, сякаш се опитва да подпре главата си с ръка. Най-странното е обаче, че главата съдържа човешки зъби. Те са открити с рентген, когато мексикански археолози решават да реставрират находката.

„На рентгеновите снимки се видяха корените на зъбите. По първоначални заключения става дума за зъби на възрастен мъж“, обясни пред BBC ръководителката на екипа реставратори Фани Уникел. Според експертите зъбите най-вероятно са дарени от местен член на християнската общност по времето, когато започна създаването на статуята.

статуя 2

През XVIII век не е рядкост мексиканците да предоставят дрехи и коси, които се вграждат в религиозни фигури, за да изглеждат те по-реалистично. За първи път специалистите се натъкват на вградени човешки зъби. Обикновено за ченето и ноктите на подобни фигури са използвани животински кости, посочва още Уникел.

Последното откритие е не само въздействащо с изображението на кървящия и продупчен Исус. Според археолозите прави впечатление и фактът, че вградените човешки останки са доста добре запазени.

 

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.