Човешкото тяло става все по-студено

Повече от век 37 градуса по Целзий е еталон за телесна температура, който се използва като ориентир за човешкото здраве. От известно време обаче, учените подозират, че тази стойност се нуждае от коригиране, а ново проучване показва, че това става не по причините, за които доскоро се мислеше.

Въпреки несъвършените инструменти, които немският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих използва за установяване на средна телесна температура на здрав човек през 1851 г., той успява и от тогава тези 37 градуса по Целзий или много малко под тях, са приети като нормалната температура на здравия човек. Забележително е, че от тогава до днес, хората са станали по-студени.

„Температурата ни не е такава, каквато хората смятат, че е“, казва медицинският изследовател Джули Парсънет от Станфордския университет в САЩ.

„Това, с което всички израснахме и учихме, че нашата нормална температура е около 37 градуса, е грешно.“

Това е стандарт, който е работил досега изненадващо добре. Вундерлих е направил буквално милиони измервания на температурата на десетки хиляди пациенти. Но термометърът, инструментът, който той използва за определяне на диапазони от здравословни и нездравословни температури (включително дневните колебания, ефектите идващи от възрастта и т.н.), е бил с размер над 22 сантиметра – за времето си считан за най-доброто, но доста несъвършен за съвременните стандарти.

„През 19 век се поставя само началото на определяне на нормалната температура на човек“, отбелязва Парсънет.

Оттогава няколко големи проучвания показват разлики с измерването на Вундерлих, което е причина да се иска официално намаляване на температурата определена за нормална за здравия човек. Става въпрос за промяна с няколко десети от градуса.

Парсънет и нейните колеги обаче, са си поставили за цел да разберат, дали причината за по-различните резултати от новите измервания всъщност идва от подобрената технология на термометрите или е от промените във физиологията на хората.

За да разберат това, изследователите използват медицинската документация на близо 24 000 ветерани от армията на Съюза след Гражданската война в САЩ, за да разберат каква е била температурата на здравите хора преди около век.

След това тези резултати са сравнени с около 15 000 записа от националното здравно проучване в началото на 70-те години на миналия век и 150 000 записа от платформа за клинични данни на Станфорд, показващи средната телесна температура на здрави хора в началото на 21 век. Общо екипът е разполагал с подробни данни за повече от половин милион индивидуални измервания на температурата.

Със сигурност, се вижда ясна и съществена разлика в телесната температура на здравите хора във времето. Температурите на живеещите в края на 19 век са били малко по-високи. Мъжете, родени през 2000-те, например, са били с 0,59 градуса по Целзий по-студени от родените в началото на 19 век, което представлява постоянен спад от 0,03 градуса по Целзий на десетилетие.

Подобен спад се наблюдава и при средната температура на здрави жени – с 0,32 градуса по Целзий намалява телесната температура на съвременните жени в сравнение с температурата на тези, живели през 1890-те години.

С потвърдената разлика, екипът насочва вниманието си към различията в рамките на всяка група, като приема, че всяка група е с температура, измерена с инструменти с приблизително сходна точност.

През десетилетията, обхванати от хилядите записи на ветерани от Гражданската война, те забелязват постепенния спад, който съответства на тенденцията хваната от тях в оригиналните им сравнения.

Morkadis

Тъй като е малко вероятно технологията или методите на термометрите да се развиват със скорост, която да обясни този постоянен спад, учените се питат дали нещо във физиологията на хората се променя или в околната среда е причина средната телесна температура на здравите хора да спада непрекъснато.

„Физиологично хората просто са различни от това, което са били в миналото“, казва Парсънет. „Средата, в която живеем, също се е променила, включително температурата в нашите домове, контактът ни с микроорганизмите и храната, до която имаме достъп. Всички тези неща означават, че въпреки че мислим за хората, сякаш сме мономорфни и еднакви за цялата човешка еволюция, това не е така. Всъщност се променяме физиологично. „

Подобренията в здравето и храненето могат да бъдат също добро обяснение. Нарастващата ни телесна маса би избутала метаболизмите в по-топли категории, но възпалителните процеси, тясно свързани с вариациите в телесната температура, и спадът на хроничните инфекции може да обяснят по-ниската температура на съвременните хора.

Миналите промени също биха могли да дадат известен поглед върху това, къде отиваме в бъдещето, докато се насочим към свят на интензивни социални и екологични промени.

Едно по-топло бъдеще може би ще върне хората към малко по-топла телесна температура, особено ако се комбинира с нови заболявания и влошаващо се здраве.

Магическото число 37 градуса на Вундерлих все пак се нуждае от корекция, но добрият лекар ще се радва да знае, че това няма да е резултат от технологичните промени и замяната на дългия 25 сантиметра живачен термометър с електронен.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Как изглежда тялото ни под микроскоп: 11 невероятни снимки

Интересни факти за тялото, които може би не знаете 

Тялото ти има 6 странни суперсили, за които не подозираш

Ето как всъщност изглежда тялото ти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.