Шокиращ алуминиевият артефакт от Аюд, Румъния

1Учените са доста шокирани, тъй като алуминият, в чист вид, не може да бъде намерен в природата, а технологията, необходима за създаването на нещо с такава степен на чистота, е била на разположение на човечеството едва от средата на 19 в. Тънък външен оксидиран слой, равномерно покриващ алуминиевия блок, спомага за датирането на обекта на около 400 години. Но геоложкият слой, в който е намерен, предполага, че той вече е съществувал 20 000 години по-рано – през Плейстоцена…

 „Неуместен артефакт” (OutOfPlaceARTifact / Oopart) е термин, прилаган за десетки открити на различни места по света праисторически обекти,  чието  технологично ниво е в пълно противоречие с определената им въз основа на физически, химически и геологически данни възраст. Често неуместните артефакти са обезсърчаващи за конвенционалните учени, но носещи радост на авантюристичните изследователи и любителите на алтернативни научни теории.

През 1974 г , само на една миля от гр. Аюд в Румъния, група работници извършват археологически разкопки по крайбрежието на р. Муреш. Копаейки, те се натъкват на няколко фосила, както и на загадъчен метален артефакт.

Освен фосилизираните кости от мастодонт, намерени по време на разкопките, работниците откриват и алуминиево клиновидно блокче, затрупано под 10,6м пясък. Металното блокче изглежда изработено, тъй като не наподобява животинска кост или геоложко образувание.

Странният блок е бил дарен на Историческия музей на Трансилвания, но въпреки необичайността на находката, през следващите 20 години задълбочено изследване на обекта не е извършено. По-късно, през 1995 г,  редакторите на румънско списание за НЛО открива артефакта в музейно хранилище. Металният клин тежи около 2,3 кг и е с приблизителни размери от 21х12,7х7 см.

 

Артефактът е подложен на химичен анализ в две лаборатории, за да се определи съставът му – едната лаборатория е в Археологическия институт на Клуж-Напока, а другата – в Лозана, Швейцария. И двете стигат до подобни заключения – че обектът е съставен основно от алуминий (89%), наред с 11 други метала в специфични съотношения.

Учените са доста шокирани, тъй като алуминият, в чист вид, не може да бъде намерен в природата, а технологията, необходима за създаването на нещо с такава степен на чистота, е била на разположение на човечеството едва от средата на 19в.

Тънък външен оксидиран слой, равномерно покриващ алуминиевия блок, спомага за датирането на обекта на около 400 години. Но геоложкият слой, в който е намерен, предполага, че той вече е съществувал 20 000 години по-рано – през Плейстоцена.

Поради химичния му състав и определено подлежалата на изработка форма възникват няколко хипотези за истинския му произход. Докато някои учени са на мнение, че той много вероятно е част от създаден от човека инструмент (без конкретен инструмент да бъде уточнен), други предполагат, че алуминиевата находка може да е била компонент от древен космически кораб.

Инженер по аеронавтика, изследвал обекта, го сравнява с опорна част за по-малка версия на модул за космически проучвания (като лунния модул) или крака на сондата “Викинг”. Според тази хипотеза обектът, бидейки част от извънземен космически кораб, може да се е озовал в реката след принудително кацане.

И така, какъв е действителният произход на блока от Аюд? Дали е бил просто част от инструмент, създаден от древна цивилизация, която е била в състояние да произвежда алуминий с голяма чистота стотици и дори хиляди години преди останалото човечество? Или принадлежи, както вярват някои, на древен космически кораб? И дали този кораб е бил създаден от човека или е с извънземен произход?

Какъвто и да е случаят, както анализът на оксидираната му повърхност, така и геоложкият слой, в който е намерен, не успяват да предоставят адекватно обяснение за това, как нещо от толкова високо технологично ниво би могло да съществува в такава отдалечена епоха.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com/

Вижте още: 

10 000-ГОДИШНИ ПЕЩЕРНИ РИСУНКИ С ИЗВЪНЗЕМНИ И НЛО СА НАМЕРЕНИ В ИНДИЯ

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.