Щастливите мисли ни гарантират дълголетие

Според редици психолози оптимизмът не само ни носи положително настроение, но и може да спасява човешки живот при тежки здравословни проблеми.

Специалистите вярват, че положителното мислене на пациентите и жизнерадостния поглед върху ситуацията, независимо колко тежка и трудна изглежда тя, може да гарантира успешното разрешаване на проблема.

Според психолога Веселин Смилянов оптимистичното мислене наистина има целебна сила.

Много от изследванията на експерта са показали, че хората, които не губят вяра, че ще се справят със ситуацията, винаги преодоляват проблемите си. Хората, които се настройват отрицателно, се огъват и пред най-малката пречка.

Веселин Смилянов е посочил два показателни примера от своята практика. И двата примера са свързани с жени, страдащи от онкологично заболяване. При първия случай на жената с инициали А.Д ѝ откриват рак на гърдата в най-ранния стадий, но все пак се наложило тя да преживее една операция.

Жената понесла изключително тежко лечението и се пречупвала дори пред най-малката трудност. Затова битка за живота ѝ трябвало да водят не онколозите, а психолозите.

Във втория случай жената с инициали И.И. била в много по-тежко състояние – операцията ѝ била трудна, а и след нея са се появили усложнения.

Но усмивката не слизала от лицето ѝ и след 7 години преборила напълно рака. Точните науки също вярват, че оптимизмът може да повлияе положително върху здравето на човек.

Проучванията показват, че песимизмът активизира произвеждането на хормона на стреса, който има отрицателно влияние върху здравето.

В кръвта на пациента, подложен на депресивни състояния, се образуват значително по-малко бели кръвни телца – компонентите, които определят нивото на съпротивляемост на организма срещу различните инфекции.

Хората с негативно отношение към действителността имат ниско съдържание на на имуноглобулин в кръвта, което означава, че по-трудно се справят със здравословните проблеми, за разлика от оптимистите.

Според известния психолог Ричард Лазарус отричайки болестта, човек я преодолява по-лесно.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Кои дела и мисли замърсяват вашата енергия

Материализиране на мислите: три техники за сбъдване на желанията

Спазвайте Закона за излишъка и щастието ще дойде!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.