Японски легенди

Японската митология е пълна с изумителни създания, които създават чувство на излезли от най-големите ни нощни кошмари. В тези митове бродят чудовищата нукекуби, които притежават способността да отделят главата си от тялото и през нощта тези глави летят, крещят и хапят, търсейки плячката си.

Тези чудни светове са населени с котките бакенеко, които имат свръх способности, като например да се превръща в човек, да заема мястото на стопанката и да броди из къщата. И още много приказни и удивителни създания. Ще се запознаем с част от обитателите на мистериозния японски свят на легендите.

Ню

Ню е легендарно създание, част от тайнствения свят на японските митове. То прилича на химера, тоест съставено е от части на различни животни. Може да се превръща в черен облак и така се движи. Появата му се свързва с тъга и нещастия. Легендата разказва, че един от императорите – Хайке, се разболял през 1153 година, защото Ню се скрило в покрива на резиденцията му. Чак когато самурая Минамото убил Ню, императорът оздравял. Запалената стрела на самурая пронизала Ню, то паднало от облака мъртво, а хората хвърлили трупа му в Японско море.

Юки онна

Буквално означава снежна жена. Това е дух от фолклора на Страната на изгряващото слънце. Тя се появява в снежните нощи през зимата като красива жена в бяло кимоно. Очите на красавицата смразяват тези, които я видят. Свързват я със зимните виелици, снеговете и бурите. Тя убива хората, останали навън в студа. С ледения си дъх снежната жена замразява заблудените пътници.

Обаке или бакемоно

Това са група от духове от фолклора. Те умеят да се променят, трансформирайки се мигновено в нещо. Истинската същност на бакемоно е дух на животно или предмет, които имат душа според шинтоизма, но тези духове се преобразяват в хора, или се появяват в неопределена плашеща форма.

Тсучигумо

Тсучигумо са създания от митологията, които изглеждат като огромни паяци, по-големи от човека. То са демон с животински произход и се отличава със свръхестествените си способности. Крие се из пещерите, дупките, старите къщи и замъците. Там се спотайва като куп дрехи или парцали в някой ъгъл. То напада окъснелия пътник и го омотава с плътна паяжина. Може да смуче от кръвта му или направо да го разкъса. То умее и да хипнотизира човека, както и да го отрови.

Самураят Минамото, който е легендарен герой на Япония, често се бие с тях. Огромните паяци се опитват да го разболеят или го нападат, но той ги побеждава според фолклорните разкази.

Каппа

Каппа означава още водно дете. Това същество е всъщност зъл воден дух. Живее в езера и реки и има много особености, които му помагат да оцелява във водна среда. Това са ципи на ръцете и краката, умее да плува като риба и дори мирише на риба, а тялото му прилича повече на жаба, отколкото на човешкото тяло. Кожата му е на люспи като рибешката. Отгоре на главата си каппата има вдлъбнатина, пълна с вода. Водата му дава възможност да се движи на сушата, иначе съществото е неподвижно извън водната среда.

Каппа е от рода на зловредните духчета. Непрекъснатите му пакости са понякога съвсем безобидни, но има и много тревожни като кражбите на реколтата или дори отвличането на деца. Отличават се с любопитство към живота на хората и могат да говорят. Твърди се за тях, че се страхуват от огън. За да ги плашат и пропъждат хората правят всяка година фестивали с фойерверки.

Каппа могат обаче да бъдат и добри приятели на хората. Стига да получават подаръци от тях. Любимата им храна са краставиците и който иска да се сближи с каппа трябва да го знае. Легендите твърдят, че каппа умеят да лекуват и учат хората как да наместват счупено.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

19 мъдри японски поговорки, в които да се вслушате

10 странни японски традиции

Жените за комфорт – сексуалните робини на японските войници

Чистата топла вода – един простичък японски метод за лечение

Магическата красота на японските градини 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.