Българският апарат „Люлин-МО“ заработи от Марс

6

Апаратът „Люлин-МО“ е заработил успешно от орбита на Марс, съобщават от Българската академия на науките (БАН).

Устройството е разработката е на Института за космически изследвания към БАН и има за цел да измери радиацията, на която ще бъде подложен екипаж на бъдеща човешка мисия до Червената планета.

„Люлин-МО“ беше изстрелян в Космоса през 2016 г. като част от техниката по съвместния проект на Европейската и Руска космически агенции „ЕкзоМарс“. По пътя до там българската апаратура работеше безупречно и бяха получениуникални резултати за радиационната обстановка по трасето Земя-Марс, припомнят от БАН.

На 12 и 19 март 2018 г. бяха проведени първите тестови включвания на научната апаратура и след година мълчание „Люлин-МО“ е заработил успешно. В средата на април 2018 г. се очаква включване на „Люлин-МО“ в пълен режим на работа. Там апаратурата ще продължи да измерва радиационната обстановка.

инфо: news.bg

Вижте още:

Въпрос, задаван в „Гугъл“ за България, ще ви натъжи

Българската следа в световните открития

Българка качи Tesla в космоса

Карта на интелигенцията: Българите сме сред най-умните на Балканите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.