Два опасни астероида преминават край Земята до края на 2022 г.

pixabay.com

Два астероида ще прелетят на опасно близо до Земята разстояние до края на 2022 г., става ясно от данни на НАСА. Обектът 2005 LW3, който е с максимален диаметър 280 метра, и 2010 XC15 с максимален диаметър от 310 метра, ще преминат на съответно 800 000 км и 1 100 000 км разстояние от планетата ни.

Първи ще е 2005LW3, който се очаква дори да бъде видян с просто око на 23 ноември, а месец по-късно ще премине и другия – на 27 декември.

На пръв поглед разстоянието от 800 000 км звучи прекалено голямо, за да предизвика притеснение, но в астрономическите мащаби това е като сантиметър. Така например между Луната и нас ни делят 384 400 километра, което означава, че вторият обект ще премине на около 2 пъти по-голямо разстояние.

Уловката е, че при такива случаи има опасност от колизия именно с Луната, която също е жизненоважна за живота на Земята.

Макар учените да са категорични, че опасност при настоящото преминаване на астероидите няма, припомняме случая с парчето камък, което се взриви над руския град Челябинск през 2013 г.

Тогава преди той да избухне в атмосферата нямаше нито едно предупреждение за опасност – нито от руските агенции, следящи небето, нито от американските.
От началото на 2022 г. досега сравнително близко до земята са преминали общо 5 астероида.

Най-големият от тях се е доближил на 3.9 млн. километра на 27 май т.г. Той е с диаметър от 1.8 метра.

Реално сблъсък с подобно тяло би причинило невиждана катастрофа на земята. Силата на потенциалния удар обаче зависи не само от размера на обекта, но още от скоростта му, плътността му, както и от това къде точно падне.

източник: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.