Дълбоководен октопод мъти яйца рекордните 4.5 години

октоподУчени от института Bay Aquarium Research в Монтерей са изследвали дълбоководен октопод, който мъти яйцата си в продължение на четири години и половина – по-дълго от всяко друго познато животно, пише Twisted Sifter.

През цялото това време женската бди над яйцата и ги пази от хищници. Този удивителен подвиг представя еволюционния баланс между ползите за младите октоподи, които разполагат с много време да се развият, както и способността на майка им да оцелее в продължение на години почти без храна.


Въпреки, че дългосрочните наблюдения на дълбоководни животни са рядкост, изследователите предполагат, че продължителното мътене е често срещане явление в дълбоките води. Любопитната информация от проведеното наблюдение ще трябва да бъде взета под внимание при оценката на въздействието на човешките дейности върху животните от морските дълбини. Във всеки случай, тази стратегия очевидно работи за Graneledone boreopacifica – той е един от най-често срещаните дълбоководни октоподи в североизточната част на Тихия океан.

инфо: ww.obekti.bg

Вижте още: 

ЖИВОТНИТЕ, КОИТО ПРИТЕЖАВАТ УНИКАЛНИ СУПЕРСИЛИ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.