Лунна пещера ще осигурява подслон на бъдещите астронавти

лунаПещерно образувание с дълбочина най-малко 36 м може да осигури на  бъдещите астронавти подслон и защита от космическата радиация и слънчевите изригвания, метеорити и екстремни температури, които ги очакват на повърхността.

Снимки с висока резолюция   потвърдиха  наличието на поне една  пещера на Луната.

Снимки с камерата на  апарата Lunar Reconnaissance Orbiter показват, че това, което преди изглеждаше като яма в хълмовете Мария, всъщност е вход към пещера. Подобни образувания се намират и на Земята.

Отворът с широчина 65 м е бил  открит  през 2009 година.
От орбиталната камера са го заснели четири пъти под различни ъгли, с различни разположения на източник на светлина и различно осветление.  В крайна сметка  сондата успява да разгледа вътрешността на Лунната пещера, слоестите стени и да потвърди наличието на хоризонтален проход.

Подът на пещерата се вижда в резултат на разрушаване на тавана.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере колко далеч стига  прохода, както и дали пещерата е част от сложна система от подземни тунели, простиращи се на стотици километри, или това е изолирано образование.

инфо: http://nepoznato.energetika-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.