Какво има в епицентъра на едно от най-загадъчните събития на 20-и век

pixabay.com

Това, което учените открили на мястото, ги шокирало

На 30 юни 1908 г. в 7.17 ч. сутринта се случва едно катастрофално събитие, което причинява хаос в басейна на река Подкаменна Тунгуска в Сибир. Очевидци от околните села описват ярка синя светлина, която се стрелнала в небето, последвана от мощна светкавица и канонада от шумове, подобни на артилерийски обстрел.

Трусове разтресли земята, а мощна ударна вълна разкалтила прозорците и повалила хора на земята. Взривът бил усетен на хиляди километри. Отклонения в прозрачността на атмосферата били засечени в Северна Америка и из Европа и Азия. Нощното небе било толкова ярко, че седмици наред след това човек можел да си чете вестника на тази светлина, съобщава Atlas Obscura.

Веднага след т.нар. Тунгуско събитие имало няколко научни опита за обяснение на мистериозната случка. Изминали цели 10 години преди научна експедиция, водена от руския минералог Леонид Кулик, да се опита да стигне до епицентъра.

Когато Кулик и екипът му най-накрая пристигнали през 1927 г., това, което открили, ги шокирало. По това време се смятало, че Тунгуското събитие е падане на метеорит. Но на нивото на земята нямало кратер.

Вместо това дърветата в епицентъра стояли верикално, изгорени и с обелена кора. По нататък дърветата били наклонени на една страна и сочели навън от епицентъра.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Всъщност експлозията изравнила със земята 80 млн. дървета на площ от 1335 кв. кв в гората.

Но какво би могло да предизвика такова мощно събитие без да остави никакъв отпечатък не земята? Този въпрос озадачавал учените в продължение на век и дебатите около Тунгуското събитие остават разгорещени.

Днес най-разумното обяснение е за експлозия във въздуха на голям метеороид или комета. Учените смятат, че на около 8500 метра над повърхността на Земята парче скала или лед, дълго и широко десетки метри, се е откъснало от горещината и налягането в атмосферата.

Движейки се със скорост от 53 хил. км/ч, тази експлозия може да е създала ударна вълна по-силна от атомната бомба, пусната над Хирошима. Точно под експлозията дъветата са обелени, но са останали изправени, защото ударната вълна се е движела вериткално надолу. По-нататък, обаче, ударната вълна се е движела в по-хоризонтална посока, което обяснява голямата площ с повалени дървета.

Този сценарий обяснява и липсата на кратер. Смята се, че удрящото тяло се е разкъсало на достатъчно малки парчета, така че да не е останал голям къс, който да стигне до земята.

Освен това поддръжниците на хипотезата за комета смятат, че осветеното нощно небе е резултат от „сребристи облаци“ – облаци на голяма височина, съставени от силно отразяващ лед, който би се образувал от водните изпарения, изхвърлени в атмосферата от експлодирала комета.

Въпреки че научното обяснение звучи доста сложно, още по-откачени теории са създавани през годините. Сред най-невероятните „виновници“ за експлозията са малка черна дупка, минаваща през Земята, катастрофа на НЛО и дори кулата „Уордънклиф“ на Никола Тесла.

Morkadis

Най-близкото село до епицентъра на Тунгуското събитие е град Ванавара, който се намира на 64 км югозападно от него.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

Извънземните защитници

Тунгуска: най – голямата експлозия в човешката история остава загадка

Никола Тесла е бил обсебен от пирамидите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.