НАСА ще праща хеликоптер на Марс

марс

Специалистите на НАСА искат да снабдят следващия си марсоход с миниатюрен хеликоптер, който ще изпълнява функциите на космически разузнавач и ще му помага да избира безопасен път на повърхността на Червената планета, пише Мегавселена.

За тези планове е разказал директорът на Лабораторията за реактивно движение в Пасадена Чарлз Елачи.

„Тази идея още не е одобрена, но вече разработваме технологии, за да създадем безпилотен летателен апарат, който ще кръжи над марсохода, ще изследва пътя пред него и ще му позволи да се движи по-ефективно – заявил Елачи на среща, организирана от Асоциацията на производителите на космически транспортни системи. – Дронът ще изучава местността и ще предава данни на марсохода, за да може той да избягва опасностите.“

Американските конструктори се надяват, че работата в тандем с хеликоптер ще позволи на марсохода да не затъне в марсианските пясъци, както това се случи с неговия предшественик „Спирит“. През 2009 година „Спирит“ не се справи със сложния участък от пътя и беше приведен в категорията бездействащи апарати. Според замисъла на учените от JPL хеликоптерът ще се снабдява с енергия от слънчеви батерии и ще може да лети по 2-3 минути на ден.

По думите на Елачи такъв апарат с тегло 1 кг ще бъде построен още през март следващата година. „Ще проведем изпитанията му в специална камера, където ще създадем същите условия като на Марс – казва изследователят. – Вече сме осъществили някои проверки и сме сигурни, че той ще лети.“

Космическото ведомство на САЩ не изключва, че хеликоптерът ще бъде изпратен на Червената планета заедно с новия марсоход през 2020 година. Такава мисия, както и полетите на научните сонди, трябва да стане важна част от подготовката за първото пътешествие на човек на Марс. НАСА разчита да го организира в средата на 30-те години.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ИЗКУСТВЕНИ СТРУКТУРИ СА ЗАСНЕЛИ CURIOSITY НА МАРС И NEW HORIZONS НА ПЛУТОН?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.