Откриха супер бактерия, устойчива на лекарства

микробиСветът е изправен на прага на Армагедон. За това се тревожат изследователи на фона на последните открития на бактерия, която е резистентна на познатите ни в момента антибиотици, съобщава АП.

Британски учени при изследване на водите на река Соу край Ковънтри. Изследователите открили бактерии мутанти, които са резистентни към най-новото поколение на антибиотици.

Освен това тези микроорганизми са способни да предават техните свойства на устойчивост на медикаменти на други видове бактерии.

Проблемът от години занимава и Европейската комисия. Резистентните бактерии са се превърнали в проблем, с който болниците в Европа се сблъскват ежедневно. Инфекциите с резистентни бактерии затрудняват прилагането на подходяща антибиотична терапия и могат да причинят усложнения при пациентите, което води до удължен болничен престой, по-тежко заболяване и понякога смърт.

Към това трябва да се прибави и фактът, че не всички пациенти пият предписаните лекарства достатъчно дълго и в правилната доза. Масовото им приложение в животновъдството също благоприятства появата на резистентни бактерии.

Налице е също така значителна загриженост сред учените, че вирусът HIV е на път да стане резистентен към антиретровирусните лекарства, използвани за неговото лечение 90-те години на миналия ХХ век до наши дни.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди по-рано този месец, че светът може да се „върне обратно в Тъмните векове от Средновековието“ с хора, умиращи от банални инфекции, поради увеличаване на резистентните към лекарства бактерии.

Вижте още: 

ЛЕКАРИ ПРИЗНАХА, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СА ДОВЕЛИ ДО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СУПЕРМИКРОБИТЕ

инфо: http://fakti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.