Откриха фосили от странен динозавър

3

*Снимката е илюстративна

Тревопасният динозавър Chilesaurus Diegosuarezi може да достигне дължина около 3 метра, а анатомичните му особености са комбинация от тези на няколко вида динозаври.

Става въпрос за фосили от един от най-странните динозаври, откривани някога, увериха учени, цитирани от Франс прес.

Новият вид динозаври принадлежи към семейството на тероподите, сред които са месоядните велосираптори, карнотаври и тиранозаври. Ch. Diegosuarezi обаче има необичайни характеристики.

„Смутени сме от странната анатомия на Ch. Diegosuarezi, която напомня тази на различни видове динозаври“, заяви съавторът на изследването Фернандо Новас от университата на Ла Плата в Аржентина.

„Тазът му и големите му задни крайници с 4 пръста напомнят много повече тези на примитивни зауроподоморфни, отколкото на тероподи“, допълни Бернардино Ривадавия от Природонаучния музей в Буенос Айрес.


Фосилизираните кости са открити в южната част на Чили от Диего Санчес, на когото е кръстен динозавърът. През февруари 2004 г. 7-годишният Санчес придружавал родителите си геолози, когато случайно попаднал на фосили в скали, които датират от края на юрския период преди около 145 милиона години.

„В началото бях убеден, че са събрани кости от три отделни вида динозаври – разказа Новас. – Впоследствие обаче се оказа, че всички кости са от един-единствен вид динозаври“.

Малкият череп, формата на човката и зъбите с листообразна форма свидетелстват, че динозавърът се е хранил с растения.

Всъщност отделни части от тялото на Ch. Diegosuarezi били приспособени към особен хранителен режим и начин на живот, сходни с тези на други групи динозаври, в резултат на конвергентната еволюция, се казва в комюнике на университета на Бирмингам в Англия.

„Една или няколко части от организъм напомнят тези от други видове, с които той няма роднинска връзка, поради сходния начин на живот и еволюционния натиск“, поясни Мартин Ескура от университета на Бирмингам.

Зъбите на Ch. Diegosuarezi много напомнят тези на примитивните динозаври с дълги вратове, тъй като са минали „селекция“ в разстояние на милиони години поради сходен хранителен режим.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

ПОТОМЦИТЕ НА ДИНОЗАВРИТЕ КРИЯТ В ГЕНИТЕ СИ ЛЕЧЕБНА ТАЙНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.