Разбулиха тайна на първата бременна египетска мумия

Снимка: blitz.bg

Мистериозната дама е открита в царска гробница в Тива и произхожда от елита на обществото

Учени разкриха тайната на първата в света бременна египетска мумия. Жената е починала от рядка форма на рак, установили учени от Полша.

Те изследвали със скенер черепа на старинния труп и открили  необичайни белези по костите. Такива белези са намирани в пациенти, страдащи от назофарингеален рак. Учените смятат, че древната жена е умряла от същото заболяване. Това е рядка форма на рак, която засяга частта от гърлото, която свързва задната част на носа със задната част на устата.

Снимка: blitz.bg

Вече е известно, че жената, наречена „Мистериозната дама“, е починала, когато е била в 28-та седмица от бременността си, но учените не знаеха каква е причината, съобщава „Дейли Мейл“.

Мистериозната дама е открита в царска гробница в Тива и произхожда от елита на обществото. Тя е открита в началото на 19-и век и е датирана от 1-и век пр. Хр. – времето, когато Клеопатра е била царица на Египет.

Мумията е отнесена във Варшава през 1826 г., в периода, когато са направени едни от най-значимите открития за Древен Египет.

Снимка: blitz.bg

Учените смятат да вземат ще тъканни проби и да ги сравнят с пробите на други мумии с ракови заболявания. Разкривайки сигнатура на рака, те се надяват да разберат повече за еволюцията на раковите заболявания и да допринесат за развитието на съвременната медицина.

източник: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.