10 живописни екопътеки в близост до София

Освен уникални природни гледки, тези туристически маршрути със сигурност ще ви донесат и така жадуваната отмора от градската лудница.

Еднодневна или за целия уикенд, с велосипеди или пеша – решението е изцяло ваше. Така че нека се запасим с вода, нещичко за хапване и голяма доза ведро настроение и да потегляме на път към 10 от най-живописните екопътеки в близост до София.

10. Екомаршрут „Есперанто“

2

Само на 5-6 километра разстояние от София – в югозападна посока, се простира планината Люлин. И тя, както и Витоша, предлага интересни пешеходни преходи и маршрути. Един от тях е “Есперанто”, наречен така, тъй като минава покрай чешмата на есперантистите. Началото на пътеката започва от квартал Михайлово в Банкя. Общата дължина на екопътеката е около 8-9 километра.

9. Екопътека „Бели Искър“

3

На 70 км от София и само на 9 км от Самоков, екопътека „Бели Искър“ се намира в едноименното село. Дължината ѝ е 7 километра и се извива по течението на река Бели Искър. 8 големи и 5 по-малки мостчета пресичат реката. От панорамната тераса могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. На входа на пътеката има изграден паркинг за автомобили.

8. Пътека на здравето

4

Една малко позабравена и изоставена горска пътека, която се намира между пернишкото село Кладница и хижа “Селимица”. През 2011 година група ентусиасти от миньорския град с доброволен труд успяха да възродят и облагородят маршрута. Алеята предлага един по-нетрадиционен начин да почувствате природата, изминавайки я дори на бос крак. Удоволствието, наречено Пътека на здравето е с дължина около километър и половина. Маршрутът е лек и подходящ както за възрастни, така и за деца.

7. Банкя – Дивотински манастир

5

Изключително подходящ за еднодневна разходка в околностите на София е пешеходният преход от Банкя до Дивотинския манастир “Света Троица”. Християнската обител се намира на 5 км югозападно от Банкя и на около 2 км от кв. Михайлово на курортното градче. За Дивотинския манастир е известно, че е един от най-старите и добре запазени манастири в близост до столицата.

6. Екопътека „Лозенска планина“

Morkadis

6

Екопътеката е подходяща както за семейни излети, така и за колоездачи.
Общата ѝ дължина е 11 километра. Лозенската екопътека започва от кв. Долни Лозен, извива се в подножието на връх Половраг и минава край манастир “Свети Спас”, от където се разкрива прекрасна гледка към цялото Софийско поле. Екопътеката приключва при язовир Пасарел. По протежение на пътеката има обособени беседки, пейки, огнища, които осигуряват чудесна възможност за почивка, пикник и отдих сред природата.

5. Туристическа пътека „Под камико“

7

Един живописен маршрут в Искърското дефиле. Пътеката „Под камико” започва от футболния стадион на село Гара Бов, изкачва се по поречието на река Бовска и достига до водопада при „Камико”, след което се спуска по стария коларски път до чешмата при местността „Чичеро”, продължава до останките от манастира „Св. Архангел Михаил” и се връща в отправната си точка при стадиона на Гара Бов. Дължината му е 9.3 км. По протежение на пътеката са изградени няколко места за отдих, а спиращите дъха гледки са чудесна възможност за фотографите.

4. Пътеката на приказките

8

Дълбоко в прохладните борови гори на Врачанския Балкан се вие изпълнена с приключения и природни красоти пътека – Горска пътека на приказките. Замислена като образователен маршрут за деца, тя е също толкова атрактивна и за възрастни туристи. Намира се на около 20 км от град Враца, в посока пещерата Леденика и хижа „Пършевица“. Разходката по тази екопътека освен много приятни емоции и наслада за окото, ще стимулира познавателните способности у подрастващите. Докато се разхождате компания ще ви правят Червената шапчица, Хитрата лисица, Големият лош вълк, мишчицата Гризла, Баба Яга и още много приказни герои.

3. Трънска екопътека

9

На 80 километра западно от столицата, почти до границата със Сърбия, се намира живописната Трънска екопътека. Тя е дълга 13 километра и се изминава за около 8 часа. Самата пътека се състои от две части. Първата минава по ждрелото на река Ерма, на 3 километра от град Трън. Втората, и по-трудна част, минава покрай река Ябланишка и се намира на 11 километра от Трън. През цялото трасе се редуват равни и спокойни крайречни участъци, със стръмни и предизвикателни изкачвания. Растителността в този район е изключително богата и разнообразна. Изградените дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение, позволяват да се полюбувате на ждрелата на реките Ерма и Ябланишка на воля.

2. Екопътека „Боров камък“

10

Една от първите у нас екопътеки и безспорно една от най-красивите. Екопътека „Боров камък“ се намира във Врачанския Балкан, на по-малко от час път с кола. Изходният маршрут е врачанското село Згориград. Поради характера на местността е за предпочитане преминаването да става между април и октомври. Маршрутът не е тежък, но има няколко стръмни участъка. За по-лесното им преминаване са изградени множество мостове и стълби. Пътеката следва течението на река Лева, докато неусетно стигнете до най-интересното място – водопадът Боров камък. Той е с височина 63 метра. Пътеката преминава зад водата и се изкачва по стръмната скала до най-горната част на водопада. След това, ако не сте уморени, може да продължите разходката си към местността Кръстанова могила или към хижите Пършевица и Околчица, където има и условия за нощувка.

1. Вазова екопътека

20

Вазовата екопътека се намира само на 40 километра от София, в Искърското дефиле. Маршрутът, който свързва селата Бов и Заселе ще ви отведе право до четвъртия по големина водопад в България – Скакля. Водата пада от 120 метра, като първото стъпало е на 80 метра от върха. До пътеката може да стигнете и с влак, като трябва да слезете на Гара Бов. Пътят до водопада не е стръмен, а на няколко места има пейки, за почивка. Този кът многократно е посещаван от Иван Вазов. Тук той написва произведенията „Из мала Стара планина” и „Дядо Йоцо гледа”. Затова и маршрутът е кръстен на Патриарха на българската литература. Предвидете си около час и половина в едната посока.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.