10 места, които да посетите в Румъния

Много българи посещават Гърция и Турция по време на почивката си и пренебрегват северната ни съседка Румъния.

Вижте 10 места, с които тя може да ви очарова:

Букурещ

1

Задължително място за посещение е столицата Букурещ. Тя е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа. Освен историческите сгради, художествени галерии, красивите църкви, тук може да видите и много модерни ресторанти и заведения. Наричат Букурещ „Малкия Париж“ заради някои прилики с архитектурата на френската столица.

Брашов

3

Историческият град е разположен в Трансилвания, на 160 км от Букурещ. Предполага се, че е основан през 1203 година. При влизане в града с влак ще ви приветства надпис на близкия хълм, подобен на този в Холивуд. Центърът на града е в готически и бароков стил. Има многобройни църкви и площадчета. Може да вземете лифт до върха на близката планина. От там има чудесна гледка към града.

Бран

4

Разбира се, трябва да видите и замъка Бран, по-известен като Замъка на Дракула. Тук е живял граф Влад, който е вдъхновение за образа от романа на Бран Стоукър.

Замъка Пелеш

5

Разположен е на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия. Изглежда като замък от приказка. Той е в покрайнините на град Синая. Построен е в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г., за лятна резиденция на крал Чарлз I.

Сигишоара

Morkadis

6

Това е родното място на споменатия вече княз Влад. В центъра на града има добре запазена цитадела. Градът е в списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Клуж-Напока

1

Това е най-големият студентски град в Румъния. Тук има бохемска атмосфера, каквато не може да срещнете другаде в страната. Улиците са пълни с ресторанти и барове. В града се провежда Трансилванският филмов фестивал, който показва румънски и чуждестранни филми на открито на различни локации из града.

Пътувайте по Трансфъгараш

2

Може би сте виждали този път на снимки – той се вие по много интересен начин. Преминава през някои от най-високите върхове в страната, а гледката е поразителна.

Манастирите на Буковина

3

Тези цветни византийски манастири са украсени с фрески на светци и пророци през 15-и и 16-и век. Сред най-добре запазените са Воронец, Пробота, Сучава, Молдовица и Сучевица.

Делтата на Дунав

4

Разходката до Румъния не би била пълна без разходка по румънския бряг на реката.

Сфинксът на Бучеджи

5

Намира се високо в планините Бучеджи. 12-метрова скала наподобява човешко лице. Тя е източник на много митове и легенди.

инфо: profit.bg

Вижте още:

ЗАМЪЦИ И ИМЕНИЯ, ОБИТАВАНИ ОТ ТРАГИЧНИ ДУХОВЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.