10 научни загадки, на които нямаме търпение да получим отговор

1. Невъзможният Ем Драйв… работи? Откакто за първи път чухме слухове за „оспорващата физичните закони“ задвижваща система, изследването, описващо устройството беше рецензирано от научната общност, а сега Китай твърди, че изпробва собствена версия в космоса.

И все пак никой не може да обясни как този безгоривен двигател може да наруши Третия закон на Нютон: всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. Не е изненадващо, че нямаме търпение да научим повече за тази озадачаваща машина.

2. Гърбатите китове започват да формират мистериозни „супергрупи“ и никой не е наясно защо. Още през март тази година край бреговете на Южна Африка се появяват невиждани по-рано групи от по 200 кита, което е странно, тъй като седем в група обикновено е горната граница за тези свободолюбиви животни.

Поведението им може да се дължи на промени в наличието на плячка или защото в последните години се радваме на изненадващо завръщане на този вид, но засега това са само предположения.

3. Астрономи разполагат с доказателства за огромна девета планета в края на нашата Слънчева система, но още не можем да я открием, дори след като NASA събра хиляди специалисти, които да я търсят.

По-рано тази година в крайна сметка се намери официален кандидат за мистериозното небесно тяло, тъй че вероятно няма да се наложи да чакаме дълго, за да открием какво има там.

4. Археолози направиха неочаквано откритие в Хеопсовата пирамида – доказателства за странна пропаст зад северната стена на пирамидата и неизвестна празнина високо в североизточния ѝ ръб.

Предполага се, че това са тайни камери, които са убягвали на изследователи и грабители от хиляди години и археолозите сега се надяват да сканират неинвазивно вътрешността на пирамидата, зза да разберат какво се крие вътре.

5. Що за странно създание е „Чудовището Тъли“? Това древно морско животно е толкова сбъркано, че учените не могат да спрат да спорят какво е.

Изкопаемото е на възраст 300 милиона години, има перки като сепия, очи като ракообразно и доста смущаваща „челюст на пръчка“. Тази смесица от части се сравнява с всичко възможно – от мекотели, през членестоноги, до червеи и дори по-сложни гръбначни като миногата.

6. Все още не знаем какво причинява бързите радио импулси (FRB – fast radio bursts) – може би едно от най-странните явления във Вселената. Те са едни от най-експлозивните сигнали, засичани някога в космоса, но са толкова объркващи, че дори някои учени са прибягнали до обяснението „извънземни“.

Но след като преди месец за първи път беше определено точното местоположение, откъдето идва един от тези сигнали, може би сме на ръба да разберем какво ги причинява.

7. Три отделни експеримента са открили феномен, който излиза извън стандартния модел на физиката и заедно са достигнали ниво на сигурност от четири стандартни отклонения, което означава 99, 95 процента шанс да не е грешка.

Ако този резултат бъде подкрепен от по-нататъшни експерименти, това ще има дълбоки последици за начина, по който разбираме физиката на частиците и ще накара учените да създадат напълно нов дял от физиката, за да го обяснят.

8. Загадъчната звезда на Таби. Разположена на 1500 светлинни години, KIC 8452852, известна като „звездата на Таби“, показва безпрецедентни спадове в яркостта. Докато при повечето звезди се наблюдава периодично затъмняване от около 1 процент, тази звезда спада до 22 процента.

Тази звезда е толкова необичайна, че преди време известен астроном предположи намесата на извънземен разум.

9. Мистериозният космически самолет X-37B на американските военновъздушни сили се приземи след рекордните 718 дни в орбита, но все още нямаме представа какво прави там.

Тъй като властите продължават да мълчат за това, което безпилотният самолет е вършил толкова дълго там горе, циркулират слухове, че военните може да тестват споменатия по-горе Ем Драйв в космоса. Дали не може две загадки да се разрешат наведнъж?

10. NASA не може да обясни какво е направило тази странна, дълбока дупка на Марс. Може да мислите, че Mars Reconnaissance Orbiter е видял всичко, което може да се види на повърхността на планетата за 11-годишната си обиколка, но една снимка, направена на южния полюс на планетата показва нещо, което не можем да си обясним.

С 50 сантиметра за пиксел виждаме ширина от стотици метри – дали нещо е пробило тази дупка или причината е масивен сблъсък? Докато не получим допълнителни доказателства, никой не може да каже.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Космически загадки, които никога няма да бъдат разгадани

Загадките на Слънчевата система

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Загадките на Марейския човек в Австралия

Четири от най-големите световни загадки, които до ден днешен остават неразгадани

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.