10 невероятни изчезнали животни, за които не се говори достатъчно

Някога светът е бил пълен с невероятни създания. Преди хиляди години огромни и абсолютно необикновени за нас животни за царували на нашата планета. Често четем и слушаме за динозаврите, които са живели тук преди милиони години, но всъщност е имало много по-голямо разнообразие на странни животни.

Livyatan melvillei – Китът, който се хранел с други китове

Преди около 12 милиона години край бреговете на Перу живеели китове от вида Livyatan melvillei. По размери те наподобявали кашалоти, като някои достигали до около 18 метра дължина. Най-съществената разлика между кашалотите и този вид китове обаче е, че Livyatan melvillei имал огромни, масивни, остри зъби, които използвал, за да се храни с други китове. Зъбите му били около три пъти по-големи от тези на днешните китове – някои били дълги 0,3 метра и 10 сантиметра широки.

Индрикотерии – родственици на носорозите, 5 пъти по-тежки от слоновете

Индрикотериите вероятно са най-големите бозайници, обитавали някога Земята (съществува теория, че азиатският слон Palaeoloxodon namadicus може би е бил по-голям, но това не е официално прието). Те са били огромни носорози, високи около 8 метра. По-впечатляващо от височината им обаче, е тяхното тегло. По-големите тежали 5 пъти повече от съвременните слонове. Индрикотериите нямали рога, не телата им били толкова големи, че едва ли са се нуждаели от такива.

Cygnus Falconeri – огромният лебед, който живеел с малки слонове

На островната държава Малта могат да бъдат забелязани невероятни представители на животинския свят. Преди стотици хиляди години на мястото на днешна Малта са живели дребни слонове заедно с масивни лебеди. Лебедите Cygnus falconeri били наистина огромни. Разпънати крилете им достигали до 3 метра. Те били толкова големи, че не можели да се задържат във въздуха.

Platybelodon – слонът с голяма уста и зъби

Тези древни слонове имали големи зъби, извити като коса. Устата им прилича на лопата и това е и начина, по който я използвали – долната им челюст била дълга и те я използвали, за да се ровят из почвата в търсене на нещо полезно.

Heteromorph Ammonites – мекотелите с необикновени, извити черупки

Morkadis

В днешно време сме свикнали да виждаме гладки черупки на мекотели и сме приели това за напълно нормална форма. Но преди милиони години по време на геоложкия период Креда, черупките не били толкова перфектни, колкото днешните. Представете се извита черупка на мекотело, която не е с гладка повърхност, а с издатини, подобни на малки рогца – така изглеждало мекотелото от вида Heteromorph Ammonites.

Garganornis – Голямата гъска, която използвала крилата си, за да се бие с тях

В древна Италия някога живеела птицата Garganornis ballmanni. И ако някога сте били гонени от гъска, можете да си представите защо от това животно си заслужава да се страхуваме. Garganornis ballmanni тежала около 25 килограма и имала масивни и тежки крила, които използвала, за да удря други животни, вместо да лети. По крилата си тези птици имали издатини, специално пригодени за удар по главите на други животни. Тъй като те не летели и търсели храна единствено по земя, трябвало да умеят да се защитават от хищниците, които биха ги нападнали.

Hoplitomeryx – Еленът с 5 рога

Това животно спокойно може да пасне в някоя история от митологията, защото е елен с 5 рога. Телосложението му не е по-различно от това на съвременните елени – той би бил малко по-едър и с по-дълги крака. Освен двата рога, които днешните елени имат, Hoplitomeryx имал чифт по-малки точно над очите му и още един точно в средата. Петте рога създавали не само плашещо, но и магическо настроение, защото приличали на корона, поставена на главата на животното.

Leedsichthys – рибата по-голяма от училищен бус

Най-голямата риба, съществувала някога, е Leedsichthys. Учените не са сигурни точно колко голяма е била, защото не са открити всички нейни части, затова можем само да предполагаме. Въпреки това, от всичко, което се знае засега за нея, е позволено да вярваме, че е била дълга около 17 метра – повече от училищен автобус. Някои по-смели учени дори твърдят, че Leedsichthys е бил по-голяма и от син кит.

Арсиноитерии – носорозите с размери на слонове и с два чифта рога

Арсиноитериите вероятно са били забележителни животни, особено видени на живо. Те приличали на днешните носорози, но имали два рога, дълги около метър и широки около 0,3 метра. И за да допълним всичко това, те имали още един чифт рога, които били значително по-малки. Тези животни са по-близки родственици на слоновете, отколкото на носорозите, затова били високи около 2 метра. Те били предимно тревопасни, но умеели да се защитават доста добре от хищници.

Thylacoleo – бозайникът с най-силната челюст

Без съмнение едно от най-ужасяващите животни от праисторическия свят е Thylacoleo – бозайникът с най-силна челюст. Тези животни били с размери на половината на африканския лъв, но челюстта им била много по-силна от тази на лъвовете. Всеки сантиметър от черепа на това животно била създадена за сила и мощ, но то имало малък мозък. Thylacoleo имал огромни остри зъби, които били разположени така, че при захапка да действат като едно, а лапите му били също толкова опасни – имал дълги извити нокти. Това животно можело да се катери по дърветата и било безпощадно.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

5 животни, които биха преживели апокалипсиса

50 невероятни фактa за животните, които ще ви изумят

Три истински истории за деца, отгледани от животни

5 животни, които ухаят страхотно

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.