10 невероятни призрачни града в Италия

Заради природните бедствия и урбанизацията Италия е пълна с изоставени селища, често на забележително красиви места. Британският вестник Daily Telegraph посочва най-красивите от тях.

1. Крако, област Базиликата

1

Градът е създаден през 11-и век и някога е имал население от близо 2000 души. Имал е и собствен университет. Но в началото на 20-и век много от жителите му емигрират в Северна Америка, а опустяването му се ускорява от свлачище през 1963 г. Следват наводнение през 1972 г. и заметресение през 1980 г., след което градът е напълно изоставен.

Призрачният град Крако е участвал в редица филми като „Спектър на утехата“ и „Страстите Христови“.

2. Консоно, Ломбардия 

Предприемачът от Милано Марио Баньо се възползвал от икономическия бум през 60-те години на миналия век и купил градчето Консоно, на няколко километра от италианската модна столица. Той съборил старите сгради и издигнал туристически курорт в стила на Лас Вегас, „Града на играчките“, включващ търговски центрове, ресторанти и луксозен хотел.

Планирано било строителството на летище и зоологическа градина, но свлачище през 1976 г. заличило пътя към града. Баньо възстановил пътя и опитал да възроди Консоно, но без успех. Курортът бил напълно изоставен до смъртта му през 1995 г.

Руините, които официално не са достъпни за широката публика по съображения за сигурност, привличат млади рейвъри и автори на графити.

3. Арджентера, Сардиния

2

Бившият миньорски град Арджентера бил изоставен след затварянето на мината през 1963 г. Малцината жители на градчето изкарват прехраната си от любопитни туристи и някои от старите сгради са били реставрирани.

4. Балестрино, Лигурия 

3

Средновековният град Балестрино, разположен на хълм, бил изоставен през 1953 г. след поредица от земетресения, въпреки че новият едноименен град остава дом на стотици хора.

Morkadis

5. Челено, Лацио

Челено в провинция Витербо бил стратегически бастион в Средновековието, но преживял бавен упадък по социално-икономически причини през 19-и век и е изоставен пред 1951 г. Все още са запазени останките от замъка Орсини и църквите „Сан Карло“ и „Сан Донато“.

6. Гайро Векио, Сардиния

Изоставен през 60-те години на миналия век след поредица от наводнения, Гайро Векио се намира съвсем наблизо до новия град Гайро в Източна Сардиния. Макар че е далеч от утъпкания път и няма нищо общо с блясъка на Коста Смералда, призрачният град привлича някой и друг любопитен турист. Влизането в старите сгради обаче не е позволено.

7. Нинфа, Лацио

4

Старият град Нинфа опустява през XVII век, но е съживен през 20-те години на миналия век от Джелазио Каетани като градина и туристическа атракция. Сега посетителите могат да видят рози и лавандула, растящи над руините.

8. Лери Кавур, Пиемонт 

Дом на имение, украсено с множество орнаменти, градът на маркиз Микеле Бензо ди Кавур в северната част на Италия е изоставен през 60-те години на миналия век. Предложенията за ремонтиране на имението така и не се осъществяват на практика и сградите многократно са плачкосвани.

Присъствието на нова електроцентрала и на две охладителни кули само подсилва зловещото усещане на мястото.

9. Монтерано, Лацио

5

Старият град недалеч от Рим бил обхванат от епидемия от малария през 18-и век и след това превзет от френската армия през 1799 г., което кара жителите му да го изоставят напълно. Забележителни сгради като църквата „Сан Бонавентура“ са запазени и бяха използвани във филма от 1959 г. „Бен Хур“.

10. Поджореале, Сицилия 

Старият град Поджореале бил разрушен при земетресение през 1968 г. и заменен от нов град със същото име по-нагоре по пътя. Посетителите на стария град могат да открият стари сгради, които изглеждат както преди 50 години.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.