10 невероятни факта за очите и зрението

pixabay.com

„Очите са прозорецът/огледалото на човешката душа.”
„Очите никога не лъжат.”
„Пази я като зеницата на окото си.”

И още безброй поговорки и изрази можем да открием в народното, в художественото творчеството, в Стария завет, свързани с този красив и необятен орган – окото.

1. Окото е шедьовърът на еволюцията

То е вторият най-сложен орган в тялото след мозъка. Окото е кухинен орган със сложни анатомични и функционални взаимоотношения и собствено налягане. То съдържа всички видове тъкани. Има ключова роля в диагностиката, лечението и предотвратяването на редица заболявания.

2. Очите са извор за вдъхновение в изкуството

В литературата най-често са описвани като „огледало на човешката душа”. Освен че разкриват искреност, лъжа, интелигентност, радост, тъга, също така придават смисъл на казаното от нас. Окото на Хор е един от най-разпознаваемите символи, носен много често като амулет за предпазване от зло или „зли очи“. Хор е божество и първият фараон на Египет. В продължение на 80 години той води война със Сет, който е бог на гръмотевиците, войната, хаоса. Преди да го убие, Сет вади лявото око на Хор. Така „окото на Хор“ става символ на победата на доброто зад злото.

3. Зеницата е диафрагмата за светлината

Съдържа най-контрактилните мускулни влакна, които променят дължината си от 80 до 100 пъти.

4. Роговицата е част от външната обвивка на окото

Тя е гладка, лъскава, прозрачна и много чувствителна. Изпълнява предпазна роля за окото и е особено важна като най-силният оптичен елемент на окото. Тя е най-чувствителната част на окото. Роговицата е единствената тъкан в човешкото тяло, която не съдържа кръвоносни съдове.

Mandragora.bg

pixabay.com

5. Светлинна адаптация

Окото има изключителни възможности за светлинна адаптация – промяна на светлочувствителността до 500 000 пъти.

6. Зрителният акт

… е свързан с активиране на 2/3 от мозъчната кора. Включени са както зрителната памет, така и емоционално-зрителната памет.

7. Слепотата

Основните причини, на които може да се дължи слепотата в света могат да бъдат: катаракта, диабет, недостатъчност на витамин А, травми, глаукома, наследствени или вродени заболявания.

8. Трансплантация на роговица

Владимир Петрович Филатов (15 февруари 1875 г. – 30 октомври 1956 г.) е руски офталмолог и хирург, най-известен с развитието на тъканната терапия. Той въвежда метода за трансплантация на роговица и запазване на присадките от очите на труп. Той основава Института по очни болести и тъканна терапия в Одеса, Съветски съюз (днес Украйна).

9. Златната обица

Някои пирати вярвали, че носенето на златна обица подобрява или дори лекува лошото зрение. Те смятали, че благородните метали в обицата притежават магически и лечебни сили.

10. Заболяванията

80% от очните заболявания по света могат да бъдат предотвратени (60%) или излекувани (20%).

източник: 10te.bg

Вижте още:

Бърз и лесен тест разкрива колко здраво е сърцето ви

25 полезни трика за тялото

Тази оптична илюзия изчезва, ако се вгледате в нея достатъчно дълго

Само хората с идеално цветно зрение могат да прочетат тези 8 думи!

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.