10 от най-популярните градове с минерална вода в България

pixabay.com

Замисляли ли сте се откъде идват минералните води у нас? Дали са лековити? Доколко и кои от тях стават за пиене?

Много от българските минерални курорти предлагат достъп до това тяхно богатство – от басейните, пълни с минерална вода, до бутилираната вода, която употребяваме всеки ден.

Днес ще се отдадем на отдих и релакс. Представяме ви 10 от най-популярните градове с минерална вода в България.

1. Велинград

Велинград се намира в Южна България. Известни са 6 термоминерални находища, които се използват за профилактика и лечение на широк спектър от заболявания – от нервна система, стрес, депресии до заболявания на опорно-двигагелната система, включително след ендопротезиране. Водата от някои извори е подходяща за пиене като лекарствено средство при остеопороза.

2. Хисаря

Перлата на Същинска Средна гора, международно известен балнеолечебен курорт. Това е Хисаря – с цели 22 извора с ниска минерализация и висока алкална реакция, бистри, безцветни и приятни на вкус. По тази причина минepaлнaтa вoдa в Xиcapя ce пoлзвa ĸaтo тpaпeзнa и зa пpoфилaĸтиĸa и лечение нa cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния, бъбpeчни и ypoлoгични зaбoлявaния, зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, гинeĸoлoгични зaбoлявaния, cтoмaтoлoгични зaбoлявaния и пpoфилaĸтиĸa нa зъбния ĸapиec, xpoничнa интoĸcиĸaция c тeжĸи мeтaли и фapмaцeвтични пpeпapaти.

3. Сандански

В подножието на Пирин планина, удобно се е настанил красивият град Сандански със своите 6 минерални извора. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Благодарение на климата и водите му, Сандански е един от най-посещаваните от туристи целогодишно.

4. Банкя

По северните склонове на Люлин планина и в близост до София, с минерална вода, подходяща за пиене и за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата, това е Банкя. Градът е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,5°-37° С.

5. Девин

Град Девин е разположен в централната част на Родопите. Минералните води са от няколко извора с голям дебит и температура между 16° и 72° С. Те са подходящи, както за пиене, така и за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

6. Вършец

Morkadis

Разположен в подножието на връх Тодорини кукли в Стара планина, град Вършец е известен с лековитата си топла минерална вода. Липсата на варовик във водата на Вършец я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система, и на опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и на болести на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, при проблеми с очите и кожата и др.

7. Сапарева баня

Сапарева баня се намира в Югозападна България. Разположен е между планините Рила и Верила и е известен с гейзера в центъра на града. Планинската питейна вода в Сапарева баня е много студена и чиста, а минералната вода – една от най-горещите в Европа. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

8. Св. св. Константин и Елена

Св. св. Константин и Елена е най-старият черноморски курорт в България. В него има 7 горещи минерални извора, подходящи за лечение на много болести и спа процедури. Целогодишно в курортен комплекс Св. св. Константин и Елена работят множество басейни и съоръжения с минерална вода. Елементите от състава на минералната вода в курорта Св. св. Константин и Елена лекуват сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, подагра, заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система.

9. Павел баня

Павел баня е град в Южна България, разположен в Розовата долина. От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, които от древни времена се използват за лечение на дискови хернии, радикулити, травматични увреждания, ортопедични заболявания и други.

10. Кюстендил

Намиращ се в подножието на Осоговската планина, Кюстендил притежава над 40 минерални извора. Именно те са една от причините за основаването на древния Улпия Пауталия преди повече от XX века. Заради богатото си съдържание на сяра кюстендилската вода благоприятства лечението на различни кожни заболявания. Тя се използва и за лечение на професионални заболявания, свързани с натрупването на тежки метали в организма.

източник: 10te.bg

Вижте още:

10 позабравени български традиции и обичаи

Български манастири и църкви: Тайните, които пазят един зловещ кладенец и непристъпен манастир в Балкана

Магичните билки по българските земи

10 интересни факта за 10 български града

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.