10 правдиви български народни поговорки за глада и последиците от него

pixabay.com

В началото на ХХІ век, след поредицата от научни революции  – постиженията на генетиката (ГМО-храните), напредъка в агрохимията, агрономството и съвременното животновъдство,  гладът би трябвало да е отживелица. Развитите общества съзнателно се стремят към здравословно хранене, а в същото време техните нации са сред най-затлъстелите.

Бум бележат редица болести, свързани с хранителни разстройства, а половината свят перманентно е на диета по естетически или медицински причини. Разнообразието от храни е изумително, излишъците безотговорно се изхвърлят, а през последното десетилетие започна дори производството на гориво от ядивни растения…

Терминът „лечебен глад“ не е оксиморон, а реална система на поведение. В същото време има цели държави, които гладуват принудително и населението им просто измира от липса на храна. Гладът е реалност и кадрите със скелетоподобни деца с подути коремчета шокират и разстройват всеки нормален човек, който ги види. Формулата „Петрол срещу храни“ пък е начин да се изсмучат природните ресурси на бедстващите държави.

В миналото гладът е бил резултат от лоша стопанска година или опустошена от войни реколта… Страхът за прехраната ясно личи не само в българската  народопсихология. Християнската молитва „Отче наш…“ отправя молба към Бога със следните думи: „…Хляб наш, насъщний дай ни днес и прости нам греховете…“. Но какво общо има прехраната с поведението на човека? Една богомилска легенда изяснява това:

„В началото, когато Бог надарил човечеството с безгрижие и осигурено благоденствие, житното зърно било с големината на тиква. Всички били сити и доволни. Но след първото грехопадение зърното се смалило до размера на ябълка. Когато Каин убил брат си Авел, житното зърно станало голямо колкото дренка. И от тогава с всеки човешки грях то се смалява и някой ден ще стане толкова ситно, че ще бъде незабележимо за човешкото око.“

А грешното човечество ще умре от глад…

Това разбира се е само опит да се обясни недоимъкът и недохранването с гнева Божи от лошотията на човека. Но нека се взрем по-внимателно в мъдростта на народните умотворения и да видим какво казва анонимният им автор по темата. Ето 10 български народни поговорки за глада и последиците от него:

1. С празна крина хамбар не се пълни.

2. Без месо – не е кой знае какво, ама без брашно – страшно.

3. Който няма ляп да яде, той цяр пие.

4. Глад от баене не отминава.

5. Кога град бие в нощвите – гладни са нощите.

6. Гладни очи не заспиват.

7. Гладен човек лошо гледа.

Morkadis

8. Глад дружина издава.

9. Глад град предава.

10. Празна раница не пази граница.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Хлябът и солта имат магически сили

19 проникновени арабски поговорки, които ще прочистят съзнанието ви

10 от най-вредните изрази и поговорки в родния фолклор

Истинските имена на месеците на български език

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.