10 развенчани мита за Ковид-19

Заплахата Ковид-19 вече е световна пандемия. Стотици хиляди са болните, а ежедневно десетки хора от различни точки на планетата губят живота си след усложнения, предизвикани от коронавируса.

В същото време социалните мрежи изобилстват от огромно количество непроверена – грешна или дори вредна информация. Множеството непотвърдени факти, както и прекалено многото митове в онлайн пространството, принудиха Световната здравна организация да говори за бързо разрастваща се „инфодемия“.

Терминът описва огромното изобилие от информация – както вярна, така и невярна, която обаче затруднява хората в усилието им да намерят надеждни източници. Няма нужда от страх, нито от неглижиране, а от адекватна информация, категорични са от СЗО.

В морето от тази „инфодемия“ днес ви предлагаме 10 развенчани мита за Ковид-19, които Световната здравна организация разпространи.

1. Мит: Студеното време може да убие коронавируса

Истина: Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или друго заболяване. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5°C до 37°C, независимо от външната температура или времето.

2. Мит: Горещ душ може да предотврати заразяване

Истина: Вземането на горещ душ няма да ви попречи да хванете Ковид-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5°C до 37°C, независимо от температурата на вашата баня или душ. Най-добрият начин да се предпазите от Ковид-19, е като често миете ръцете си. По този начин елиминирате вируси, които може да са попаднали върху тях.

3. Мит: Ковид-19 идва от стоки, произведени в Китай

Истина: Въпреки че коронавирусът може да остане върху повърхности за няколко часа или до няколко дни (в зависимост от вида на повърхността), е малко вероятно вирусът да се задържи върху повърхността, след като тя бъде преместена и изложена на различни условия и температури.

4. Мит: Ковид-19 се предава чрез ухапвания от комари

Истина: Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Ковид-19 е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или секрет от носа.

5. Мит: Сешоарите за ръце убиват коронавируса

Истина: Не. Сешоарите за ръце не са ефективни при убиването на Ковид-19.

6. Мит: Домашните любимци разпространяват Ковид-19

Истина: Понастоящем няма доказателства, че домашните любимци като кучета или котки, могат да бъдат заразени с новия коронавирус. Въпреки това, винаги е добра идея да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашни любимци. Това ви предпазва от различни често срещани бактерии като ешерихия коли и салмонела, които могат да се предават между домашните любимци и хората.

7. Мит: Ваксините срещу пневмония предпазват

Истина: Ваксините срещу пневмония не осигуряват защита срещу коронавируса. Той е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина.

8. Мит: Физиологичен разтвор предотвратява заразата

Истина: Не. Няма доказателства, че редовното използване на физиологичен разтвор за носа предпазва хората от инфекция с коронавируса.

9. Мит: Ковид-19 влияе само на по-възрастните хора

Истина: Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от Ковид-19. Възрастните хора и тези с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.

10. Мит: Антибиотиците лекуват Ковид-19

Истина: Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Ковид-19 е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани заради Ковид-19, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална коинфекция.

Със сигурност има много повече от 10 мита за Ковид-19, които могат да бъдат развенчани. Ако и вие попаднете на съмнителни информации, свързани с коронавируса, споделяйте в коментарите всичко, което ви се е сторило с колеблива достоверност. За да избегнем паниката, е важно да се доверяваме само на потвърдени източници (като Световната здравна организация).

Можете да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време ТУК или ТУК

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.