10 теории за осъзнатото сънуване

Сънищата са материя, която живо интересува учените от десетилетия. Тези изживявания, които всеки от нас споделя, са обгърнати в мистериозност, пише 10te.bg

Несъмнено едно от най-загадъчните преживявания в страната на сънищата е осъзнатото сънуване.

При него човек съзнава, че се намира в сън и може да контролира развоя на събитията. Как е възможно това? И какви тайни крие човешкото съзнание? Нека потърсим отговорите в тези 10 теории за осъзнатото сънуване.

1. Можете да се научите на осъзнато сънуване

Много привърженици на осъзнатото сънуване твърдят, че можете да се научите на практикуването му. Една от познатите техники е рисуването на Х на дланта, в който да се взирате няколко пъти на ден. За съжаление науката мълчи по въпроса, но нищо не струва да опитате, нали?

2. Компютърните игри стимулират осъзнатото сънуване

Не е изненада, че проучванията са стигнали до този извод. Все пак геймърите имат опит с контрола на виртуална реалност.

3. Когато затвориш очите си в осъзнат сън, се събуждаш

Добре, тази теория звучи лудо, нали?

4. Витаминът B6 може да стимулира осъзнатото сънуване

Твърди се, че прекаленото количество витамин B6 в организма може да доведе до по-странни и ярки сънища, в това число и осъзнати такива.

5. Сънната парализа е част от осъзнатото сънуване

Една от теориите около мистерията на сънищата е, че всъщност сънната парализа е част от осъзнатото сънуване. Тя се получава, когато тялото заспи, но умът остава буден. Усещате крайниците си парализирани, без възможност да ги помръднете. В миналото са изобразявали преживяването като демони, стоящи върху гърдите на спящия. Зловещо…

6. Хората с повече сиво вещество в мозъка имат повече осъзнати сънища

Morkadis

Модерната наука няма обяснение за тази закономерност, но няколко изследвания показват, че повечето сиво вещество в мозъка влияе на сънуването.

7. Никой няма пълен контрол

Макар цялата идея на осъзнатото сънуване да е контролът, който имаме над случващото се, интересна теория твърди, че всъщност никой няма пълен контрол над съня.

8. Ако мислиш за нещо, преди да заспиш, ще го сънуваш

Психолозите са на мнение, че прекаленото мислене за нещо определено през деня, ще се отрази в съня ни. Подбирайте внимателно мислите си, ако не обичате кошмари.

9. Да се срещнем в съня

Някои хора споделят, че си уреждат срещи помежду си в осъзнатите сънища, където си споделят тайни. Когато се събудят, сравняват получената информация с реалността. Уоу!

10. Нищо повече от забавление

Колкото и да се твърди, че осъзнатото сънуване е паранормално явление, науката няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази теория. Затова не се страхувайте, а се забавлявайте в съня си.

Сега се потопете в толите завивки, намислете си какво искате да сънувате тази вечер и отключете съзнанието си. Сладки (осъзнати) сънища!

източник: 10te.bg

Вижте още:

По време на сън могат да се появят тези необичайни явления

Сънищата не се сбъдват, те са реалност

Според науката креативните хора са по-склонни да убиват други човешки същества в сънищата си

Най-често пророческите сънища предупреждават за опасност

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.