Теракотената армия (видео) (част 1)

1През 1974 г. селяни, които копаят кладенец близо до днешния китайски град Сиан, изваждат от пръстта глинени фигури и проправят път към едно от най-великите археологически открития на всички времена.

Теракотената армия е абсолютна сензация – около 8000 фигури на воини и коне в естествена големина са заровени през 210 г. пр.Хр. като „призрачна армия”, която да брани гробницата на Първия император. За нея не се споменава в нито един исторически източник и веднага след като е заровена, тя е забравена под земята за цели 2000 години.

Първият император Цин Шъ Хуан Ди, владетел на Цин, обединил Китай и построил Великата китайска стена, превръща огромната територия от враждуващи царства в сърцевината на днешната единна държава. Още по-удивително е, че всичко се случва за по-малко от десет години (230 – 221 г. пр.Хр.) – десетилетието, което според мнозина е най-значимото в хилядолетната китайска история. Първият император е блестящ и безмилостен владетел, обзет от параноя и неистово желание да господства и в отвъдния свят така, както и на земята.

Огромната гробна могила на Първия император крие цял един призрачен свят от воини, слуги и артисти, доспехи и бронзови колесници, застинал преди повече от две хилядолетия. Но слоят пръст, който покрива могилата е достатъчно дебел, за да пази саркофага на владетеля, подземния му дворец и кой знае още какви съкровища.

Теракотената армия, пазителка на гробницата, е единствено по рода си произведение. Днес хиляда от глинените воини са изложени заедно с други находки от могилата в специален музей и всяка година привличат два милиона туристи от цял свят.

През 2001 г. археолозите откриват 46 бронзови птици – лебеди, чапли и гъски, – разположени около канал, който вероятно е бил подземен поток. Пазят ги 15 теракотени статуи. Цялата сцена пресъздава „райска градина”. Може би някой ден, когато могилата бъде разкопана изцяло, легендарните й съкровища ще излязат на бял свят и ще бъдем свидетели на нови удивителни открития …

В книгата “Теракотената армия” Джон Ман преплита умело исторически факти и личен опит от пътуванията си в Китай и успява да създаде увлекателна и достоверна книга за непобедимата и несломима Теракотена армия – един от най-значимите археологически обекти в света. Изданието е под печат в ИК “Ера”. Предлагаме ви откъс от него.

Създаването на Вечната армия

Джон Ман

Докато човек наблюдава войниците от площадката на първи изкоп, подредени в своите съвсем правилни колони и със спокойните им изражения, те му се струват почти толкова загадъчни, колкото войска от сфинксове. Защо са толкова реалистични? Защо са толкова много? Защо са в естествена големина? Защо са от изпечена глина? Толкова много въпроси и ето че сега, три десетилетия по-късно и след внимание от страна на много специалисти са намерени и някои отговори.


Първоначалното вдъхновение е нуждата от създаването на копие на една нова военна сила, чийто най-важен елемент е пехотата, набирана от новите селски поданици на императора и предпазвана не от обичайните доспехи, а от кожени ризници и от простички уеднаквени оръжия. Съчетанието от стрелци, пехота и колесници, този конкретен баланс между офицери и обикновени войници, дава възможност на Първия император да обедини нацията. Тъй като се смята, че следващият живот е отражение на този тук и понеже войниците така или иначе ще бъдат част от живота в гробницата, в задгробния живот също трябва да бъде постигнато и (или) поддържано единство. Единството и армията ще бъдат почетени едновременно.

За да бъде отразена новостта на постижението на императора и неговата армия, е нужна нова степен на реализъм. Какъв по-добър начин да бъде постигната тя, освен ако на призрачната армия не бъдат дадени истински оръжия, които вече съществуват десетки и стотици на брой и които може да бъдат допълнени посредством отдавна наложени начини на производство? Освен това, ако оръжията са истински, ясно е, че само фигури в естествена големина могат да ги държат.

инфо: http://e-vestnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

към част 2

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.