10-те най-важни космически иновации за 2016 г.

Често ни се случва да вдигнем поглед нагоре към безкрайния Космос и да потънем в неговата колкото спокойна, толкова и необятна красота. Мнозина тръпнат в очакване да видят „падащи звезди“, за да си пожелаят нещо съкровено и вероятно желанията им се сбъдват.

С присъщото за човека любопитство, в търсене на отговор на въпроса „Сами ли сме?“, хиляди хора по света ежедневно полагат огромни усилия, за да се доближат до истината и да я споделят с всички нас.

Откритията на планети със структура, близка до Земната, светкавично стават водещи новини и основа на теории за съществуването на цивилизации, близки до нашата.

Въпреки привидното спокойствие, около Земята и в далечния Космос кипи непрекъснат „живот“. От спътници, служещи за наблюдение на климата на планетата ни, за комуникация и военни цели до сонди, насочени към далечни галактики, всички те трябва да бъдат следени и контролирани.

За да издържат на изключително агресивната среда, тези апарати са снабдени с технологии от най-високо ниво. Въвеждането на иновации при подготовката на всяка следваща космическа мисия е необходимо, за да се повиши точността на получаваните данни от изследванията и качеството на изображенията, които често ни изумяват.

Вдъхновени от тази красота и оценявайки труда на всички, които допринасят тя да достигне до нас, днес ще ви представим 10-те най-важни космически иновации за 2016 г.

1. Пътуване до центъра на Газовия Гигант

3

На 4 юли, на 864 милиона километра от най-близкото барбекю, запалено по случай Деня на Независимостта на САЩ, захранваният със слънчева енергия спътник на NASA Juno, започна да кръжи около полюсите на Юпитер на височина от 4160 км над облаците му. Според Стив Ливайн, учен от проекта, „Нито един космически кораб не се е доближавал толкова близо до планетата, в сърцето на радиоактивните обръчи, където магнитното поле е изключително силно.“ Защитени от титаниева обвивка, научните инструменти на Juno, сред които радиометър, за изучаване на атмосферата и детектор на магнитни полета, ще позволят на учените да надникнат под облаците на газовия гигант. През следващата година и половина, наблюденията на Juno ще дадат информация за това колко вода има на Юпитер и дали има солидно ядро. Резултатите могат да помогнат в разгадаването на това как се е формирала Слънчевата система, включително и Земята. Тази мисия ще позволи да се заснемат и най-висококачествените снимки на Юпитер, правени някога.

2. Надуваема космическа къща

4

През май прикачиха жилището към Международната Космическа Станция и след това го разпънаха. Направена от вътрешен скелет и слоеве на фабрично-подобен кевлар, надуваемата космическа къща е малка и лека, което я прави подходяща при пътувания в Космоса.

3. Робот за поправяне на космически кораби

5

Преди да бъде херметизиран, тялото на космическия кораб трябва да бъде внимателно проверен за течове. За да бъдат спестени дни на усърдна работа е създаден автономен робот, който се прикрепя към корпуса с магнит и обикаля повърхността му, откривайки и запълвайки отворите с предварително подготвени материали.

Morkadis

4. Опори от ракети за приземяване в морето

6

Според изпълнителния директор на SpaceX Елън Мъск, възможността да се използват повторно ракетите, които обикновено падат в океана, могат да намалят значително разходите при приземяването на космическите апарати.

5. Плъзгане на ръба на Космоса

7

По-доброто познаване на стратосферата може да доведе до подобряването на моделите на климата. За да се събират данни, без да се изпускат вредни емисии, които могат да навредят на въздушните проби, учените изпращат плъзгача Perlan 2. След като са направени тестове на 16 500 метра височина, учените планират да достигнат до 27 000 метра през 2017 г. Резултатите биха били много полезни за Airbus, за да проектират апарат, който ще лети в разреден въздух.

6. Ховърборд, използван за височинни полети

8

Тази пролет, френският смелчага Франки Запата, размаза рекорда за най-дълъг полет с ховърборд, като измина 2216 метра. Благодарение на въздушна струя, той може да остане във въздуха около 10 минути, достигайки 130 км/ч.

7. Завръщането на свръхзвуковите

9

Свръхзвуковият бизнес самолет AS2 обещава тишина и ефективно пътуване със скорост от около 1300 км/ч, почти двойно на всички останали самолети. Той ще излезе на пазара през 2023 година и вече има поръчани 20 броя от него.

8. Интернет чрез дрон

10

Със стъпка напред, Facebook се доближава до мечтата си за глобален достъп до интернет, след като през юли направи 96 минутен тест на своя дрон Aquila. За да се задържи по-дълго във въздуха, той има 41 метра размах на крилете. Последната версия на дрона е снабдена със панели за захранване със слънчева енергия, които ще му позволят да лети в продължение на три месеца и да осигурява достъп до мрежата на 78 километра разстояние.

9. Четириместен самолет с водородна клетка

3

Всички електрически самолети нямат необходимата мощност, както тези с керосин, което влияе на броя на пътниците, които може да превозва. При проектирането на четириместния самолет HY4, който направи първия си полет през септември, към батериите му беше добавена клетка с водород. За да може да превозва повече пътници, местата са разделени на две. С нулеви емисии, той може да прелети на разстояние от 806 километра.

10. Раница за стабилизиране на астронавтите

4

Прецизната работа при нулева гравитация е трудна задача. Малки усилия като завъртането на гаечен ключ, могат да накарат човек да полети. За да стабилизира астронавтите, Draper прикрепя към тях четири жироскопа (три за всяко измерение и един резервен), във формата на топка, които противодействат на въртящия момент. От компанията се надяват до 10 години да разработят версия, готова за космическите мисии.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.