Психологически експерименти с ужасяващи резултати

Въпреки че се води сравнително млада наука, от зараждането си до днес психологията е успяла да ни помогне да разбираме себе си и света около нас много по-добре. Естествено, за да се развива психологията, непрекъснато се правят всякакви експерименти. Някои от тях помагат и са в полза на всички, но други се оказват с ужасни последствия. Вижте десет от тях.

Експериментът в университета в Станфорд

1

През 1971 г. психологът Филип Зимбардо решава да провери как реагират хората на различните социални роли като включи в свой експеримент група студенти от мъжки пол. Всичко е представено под формата на игра, наречена „Затворници и надзиратели“. За да провери реалните реакции на момчетата обаче, Зимбардо не предупреждава нито едно от тях каква роля му е отредил. „Затворниците“ са извлечени от домовете им насила и т.н. Резултатите обаче са доста притеснителни. Обикновените студенти преди експеримента се превърнали в свирепи „надзиратели“ или безгръбначни и безволеви „затворници“, дълбоко възприемайки ролите, които са им дадени. След само шест дни „игра“, стресовата ситуация станалата толкова нажежена, че се наложило експериментът да бъде прекратен моментално.

Зловещото заекване

2

Мъжът, който измислил експеримента

В този експеримент, проведен през 1939 г., са въведени 22 сирачета. Десет от тях заекват. Всички са разделени на две групи – с едната се занимава специалист, който провежда „позитивна“ терапия, подкрепяйки всеки малък прогрес на децата. Другата група е покровителствана от ръководител, който им се кара за абсолютно всичко, което не направят както трябва. Резултатите сочат, че децата с много строгия ръководител получават сериозни психологически травми. По-късно положението става още по-неприятно – някои от децата, които по време на теста нямат говорни дефекти или затруднения, развиват такива впоследствие. През 2007 г. шест от участниците във въпросния експеримент са „компенсирани“ с по 925 000 долара за емоционални травми, получени по време на шестмесечното проучване.

Немски опити

5

През 1963 г. Стенли Милграм решава да тества хипотезата, че германците са по-специални и затова много от тях са можели да упражняват геноцид. Под предлог, че прави експеримент, важен за цялото човечество, Милграм привиква обикновени граждани, които трябва да задават въпроси на човек, свързан с електрошок. При грешен отговор машината увеличава електрическото напрежение върху човека. Всъщност той е актьор, а ток изобщо не го удря, но участниците в експеримента не знаят тези подробности. Ужасната част? Участниците продължават да изпълняват заръките на Милграм, дори когато човекът пред тях започва да крещи неистово, да се гърчи и да се моли за милост. Всеки човек е едно малко чудовище.

Шизофренично

1

През 1983 г. в университета в Калифорния започва програма по изучаване на шизофренията и подобряване на лечението. Експериментът се изразява в това пациентите да спрат да взимат предписаните им медикаменти и по този начин учените да получат повече информация за заболяването. Реално обаче повечето от участниците се влошават сериозно. 90% от тях развиват сериозни ментални заболявания, а един се хвърля от покрива на сграда шест години след като постъпва в програмата.

Маймунски неприятности

2

Morkadis

Психологът Хари Харлоу осъществява един от най-извратените експерименти, за които сме чували. През 70-те години на миналия век той започва да затваря маймуни в кутии, които нарича „изворът на отчаянието“. Тези кутии напълно изолират животното от всякакви социални контакти. В резултат опитните животни полудяват, а за две от тях е доказано, че спират да се хранят и умират от глад. Харлоу игнорира критиките на своите колеги с доводи като „Ама как може да обичате маймуните?“. Единственото хубаво нещо от въпросния ужасен експеримент е, че именно той е катализатор на създаването на движението за правата на животните и прекратяването на такива жестоки опити върху тях.

Вълната

3

В експеримента, провел се през 1967 г., е заложена идеята да се провери какво би се случило, ако в едно демократично общество се прокраднат фашистките идеи. За целта се използва клас гимназисти, част от които са провъзгласени от учителя за по-висши от другите. Тази промяна подобрява учението им и повишила резултатите им. Да, но същите тези „по-висши“ започват да се озлобяват и да изолират „по-нисшите“. А най-страшното е, че различията в отношенията се проявяват и извън училище. Само за четири дни експериментът излиза извън контрол и е прекратен. През 2008 г. се появява и игрален филм по темата – „The Wave“.

Хомосексуална терапия

4

През 60-те години започва да се говори за хомосексуализма като за психично заболяване. Много хора (доброволно или не) започват да търсят лечение на своето сексуално привличане. Експерименталните терапии се провеждат на асоциативен принцип. На пациентите се показват изображения на хомосексуални действия, а след това им се пуска ток или се инжектират със субстанции, които предизвикват повръщане. Случаи на „излекувани“ няма, но има документирани сериозни психични заболявания и един смъртен случай след продължителна кома, резултат от терапията.

Мъж/Жена

5

През 1966 г., когато Дейвид Реймър е на 8 месеца, родителите му го подлагат на обрязване. Операцията се обърква и се налага пенисът на момченцето да бъде отстранен. Психологът Джон Мони предлага на родителите лекарите да сменят пола на бебето. Родителите се съгласяват, без да подозират, че детето им става част от експеримент, чиято цел е да докаже, че полът не е вроден, а се формира в семейството и средата на детето. Дейвид е преименуван на Бренда, опериран е, „направена“ му е вагина, и е подложен на хормонална терапия. Експериментът обаче се проваля. „Бренда“ се държи като момче през цялото си детство и малко по малко родителите му започват да съжаляват за стореното. Когато детето им е на 14 години, те му казват какво му се е случило. Тогава „Бренда“ решава пак да стане Дейвид с всички операции и хормонални терапии. Самоубива се на 38 години.

Вижте още: 

Три експеримента, които можеха да доведат до унищожението на Земята

инфо: http://div.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.