12 изключително мръсни неща, които пипаме всеки ден

асансьорЕжедневно се докосваме до редица мръсни повърхности, които сеят зарази и причиняват много неприятности. Избягването на употребата на тези неща е невъзможно, но все пак като знаем кои са те, вниманието ни след докосването им ще е повишено.

Кухненски повърхности и уреди
Кухнята е едно от най-употребяваните помещения, а и заради храната в нея размножаването на бактериите е много по-ускорено, отколкото в останалите помещения в дома. Добре е да се обръща повече внимание на повърхностите там. Измиването на ръцете след употреба на кухненски пособия е задължително.

Пари
Знаем за употребата на парите от милиони хора. Бактериите по тях са безброй. Често забравяме да мием ръцете си след докосване на банкноти, а не трябва.


Бравите на вратите
Независимо дали сте вкъщи или в офиса, този елемент от интериора е доста мръсно място. Наблягайте на чистотата на дръжките на вратите вкъщи, както и на щателното измиване на ръцете в офиса след пипането на тези обекти.

Кафе машини
Кафе машината в офиса, както и вендинг машините по улиците са изключително свърталище на бактерии, тъй като биват докосвани от стотици хора всеки ден. Освен това те излъчват топлина, която е естествена предпоставка за размножаване на бактериите.

Банкомати

Те също са публични устройства, които буквално бъкат от микроби. След употребата им вие докосвате още по-мръсните пари, пренасяте бактериите от тях върху портфейла си, чантата си и така нататък по веригата.

Колички и кошници в магазините

Уреди, използвани от много хора, например количките са средище на болестотворни микроорганизми. След като пипнем дръжката на количката, пипаме и храната, която слагаме в нея. Ако храната е неопакована, рисковете за здравето са доста големи.

Ключове за осветлението
Често забравяме да ги дезинфекцираме. Най-вече ключовете за осветлението на входната врата са едни от най-мръсните части от дома. С мръсните ръце от улицата ние посягаме и второто нещо, което докосваме след вратата е ключът за лампата.

Дистанционно управление
Може да мине доста време, докато се сетим да го дезинфекцираме. Обикновено това става, когато започне да лепне и измиването му е наложително.

Мобилен телефон

Той е непрекъснато в ръцете ни. Това го прави много мръсна вещ, защото няма как да го пипаме само когато ръцете ни са чисти, неизбежно е. Следва докосване на лицето, очите, почесване по време на разговор, пушене на цигара – все дейности, пренасящи микробите към устата ни.

Бутоните на асансьора
Няма нужда да обясняваме, че точно те вероятно никога не се почистват – от момента на въвеждане в експлоатация на асансьора до деня на преустановяването й.

Клавиатура
Дори това да е вашата лична клавиатура, това не означава, че няма нужда от почистване. Ако пък в работата делите един компютър с колегата си от другата смяна… положението е плачевно. Задължително минавайте поне с антибактериална мокра кърпа веднъж дневно повърхността на бюрото си.

Микровълнова фурна
Почистването на кухнята е задължително, но забърсвате ли всички уреди? Вероятно не, освен ако не са се зацапали със засъхнала храна. Бутоните на микровълновата фурна са носители на множество бацили поради честата им употреба.

инфо: http://www.az-jenata.bg/

Вижте още:

НАЙ-СТАРИТЕ ПРЕДМЕТИ, ОТКРИВАНИ НЯКОГА 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.