12 интересни факта за Гърция

Убедени ли сте, че добре познавате южната ни съседка Гърция? Вижте няколко любопитни факта, които може би не знаете за нея:

В Гърция има 120 000 000 маслинови дръвчета

5

Гърция е третият най-голям износител на маслини в света. Маслинените дръвчета са навсякъде. Дръвчета, засадени през 13-и век, все още дават маслини и днес. Не е изненадващо, че маслините присъстват на трапезата на гърците винаги.

В Гърция има над 3 000 острова

1

Бройката варира в зависимост от това колко голяма територия считате за остров. Само между 166 и 227 обаче са населени.

Най-големият гръцки остров е Крит. Санторини пък е един от най-известните в света.

Има над 100 археологически музея Гърция се гордее с историята си и в страната има много археологически музеи. Почти до всички по-големи руини има музей наблизо.


Някога Зевс е ръководел света от тук

Или поне така пише в Гърцката митология.

2

Връх Олимп е висок 2 917 метра.

Гърците обичат спорта и до връх Олимп, естествено, има организиран маратон. Той е изключително тежък, защото включва изкачване до 2695 метра и спускане. Финалът на дистанцията е в близкото градче, а трасето е дълго 43 км. Любопитен факт е, че миналата година победител при жените беше българската състезателка Христина Козарева, която се справи с тази задача за 6 часа и 4 минути.

Древната Олимпиада е била много по-различна от днешната

Morkadis

3

Всички знаем, че Олимпийските игри се провеждат за първи път в древна Гърция. Първите игри са били преди около 2 700 години. Те са имали само една дисциплина – бягане около 200 метра. След това са въведени и други дистанции, но първите 15 Олимпиади са били само за бягане. Хиляди хора са идвали от цяла Гърция, за да наблюдават състезанията, като древният стадион е имал 45 000 места!

Олимпийските игри са се провеждали дори по време на война, като се е обявявало един месец примирие по време на игрите. Не е имало медали за първо, второ и трето място. Давал се е венец от маслинови клонки само на победителя. Възможно е да е имало и финансова награда.

Днешна Гърция е само една малка част от Древна Елада

Гръцката цивилизация в пика си е владеела части от днешна Италия, Турция и Африка.

Гласуването е задължително

Гласуването в Гърция е задължително, макар че това не се съблюдава съвсем строго. Все пак, Гърция е сред държавите с най-висока избирателна активност в Европа – 70-80%.

Гръцкият език се говори от 3000 години. Той е един от най-старите езици в света.

В Гърция няма нито една река, годна за плаване, тъй като 80% от релефа на страната е планински.

атина

Над 40% от населението на страната живее в столицата Атина.

Старческите домове са рядкост в Гърция. Повечето възрастни хора живеят у дома си. За тях се грижат по-младите или има домашни помощници. Не е странно гърците да живеят с родителите си, докато се оженят.

4

Където и да се намирате в Гърция – морето е на най-много на 137 километра от вас!

инфо: profit.bg

Вижте още:

7 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ДЪРЖАВИТЕ ПО СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.