20 от най-зловещите и мистериозни места на Земята

На нашата планета съществуват места, на които сякаш опасността и мистерията дебнат зад всеки ъгъл. Достатъчно смели ли сте, че да ги посетите?

Ако отговорът е „да“, то този материал е специално за вас.

Островът на куклите, Мексико

2

В това ацтекско царство на страха може да попаднете само на лодка през прочутия канал Сочимилко. Гледките ще са по вкуса на най-върлите поклонници на филмите за куклата-убиец Чъки – всяко дърво и къща на островчето са обвесени със зловещи кукли с пусти очни кухини, изпочупени крайници и раздробени глави. Всичко това е дело на човек на име Хулиан Барера. Веднъж, след като малко момиченце се удавило в канала, той случайно намерил кукла на мястото на смъртта й. Повярвал, че играчката е свързана с душата на покойницата и я оставил на острова. А после намерил втора кукла. И вече не могъл да се спре – продължил да събира изхвърлените на боклука играчки и да ги беси на дърветата на острова в продължение на цели 50 години.

3

Откачилият мексиканец, любител на алкохола, даже построил на острова колиба, където отишъл да живее. Колекцията от уродливи играчки продължавала да расте. Един ден водата заляла острова, както често се случва в дъждовно Мексико, а когато той изплувал, Барера вече го нямало. Останали само куклите, които днес смелите туристи обичат да погледат.

Петвековното еврейско гробище в Прага

4

Старите и „пренаселени“ гробища сами по себе си карат космите на гърба ти да настръхнат, но това в Прага, в което има гробове още от 1478 година, има особено силно въздействие.

5

Нереалният вид на гробището със застъпващите се надгробни плочи се дължи на факта, че то толкова пъти е запълвано и толкова пъти са добавяни нови и нови слоеве, че днес представлява своеобразна „торта“ от 12 пласта гробове с повече от 12 000 показващи се над земната повърхност надгробни камъни. Броят на хората, чиито тленни останки лежат тук пък, е над 100 000.

Параклисът от човешки кости в Португалия

6

В конструкцията на този параклис са вложени костите на 5000 монаси и ако това не е достатъчно, за да избягате с писъци и сънувате кошмари в следващите 2-3 седмици, пак там можете да видите висящите тела на двама възрастни и на едно дете.

Morkadis

7

Гората на самоубийствата, Япония

8

Мрачната гора в подножието на Фуджияма е просто идеална за снимки на филм като „Проклятието Блеър”. Сред гъстите клони на националния парк почти не проникват слънчеви лъчи, а компасите тук престават да работят. Самите японци наричат мястото „Гората на самоубийците”, защото от 50-те години на миналия век насам над 500 души са сложили точка на живота си именно тук. По брой на самоубийствата пред Аокигахара се нарежда само мостът „Голдън гейт” в Сан Франциско.

Изоставената църква в Лукова, Чехия

2

Тази църква е била изоставена, след като част от покрива пропада по време на погребална служба през 1968 година. Призрачните скулптури, създадени от Якуб Хадрава, може и да способстват за съществуването на църквата, тъй като привличат интереса на туристите, изразяващ се в постъпление в касата й, но същевременно правят това място дори още по-кошмарно.

Катакомбите на Париж

10

Дългата близо 360 км мрежа от подземни тунели под улиците на Париж пази останките на повече от 6 000 000 човешки тела.

3

Сентралия, Пенсилвания, САЩ

4

Този град се намира върху въглищна жила и от 1962 година в мината под земята гори пожар. Той няма пощенски код и е обезлюден, ако се изключат десетината жители на Сентралия, които отказват да напуснат домовете си и все още живеят тук.

5

Пазарът за амулети Акодесава в Того

На този пазар ще откриете всички възможни животински части, които биха ви потрябвали в случай, че се занимавате с вуду магия. Лечителите ще ги смелят и смесят заедно с билки и държат над огън, докато от тях се получи черен прах. След това ще направят три прореза на гърдите или на гърба ви и ще посипят в раните от праха.

6

Хълмът на кръстовете в Литва

7

През 1993 година Папата провъзгласява този хълм с неговите над 100 000 кръста за свещено място на надежда, мир, любов и саможертва. Независимо от тези силни и жизнеутвърждаващи послания, надали ще ви се поиска да се озовете тук посред нощ.

8

Пещерата Актун Туникил Мукнал в Белиз, Централна Америка

1а

В тези пещери се намират останките на 14 скелета, между които има нещо общо, освен това, че всичките са човешки – следите от удар по главата с тъп предмет, който е причинил смъртта им. Половината от скелетите принадлежат на деца, като се предполага, че всички трупове са на жертви на майски жертвоприношения. Най-известен измежду тези скелети е този на 18-годишно момиче, известно като „кристалната девица“, тъй като костите й са се калцирали напълно през годините.

Замъкът Лийп в Ирландия

10

Ако искате да влезете в контакт с духове, непременно елате в Лип, който има славата на един от най-пренаселените с призраци замъци в света и дълга история на място, където мнозина са намерили смъртта си по особено жесток начин. Тук свещеник е бил убит от собствения си брат по време на литургия в параклиса, който се вижда на горната фотография, откъдето произлиза и прозвището му „кървавия параклис“.

Гробницата Чаучила в Перу

2

Сухият климат на Пери е спомогнал за запазването на повечето от телата, положени в тази древна гробница. Мародери многократно са плячкосвали тези места, но се полагат усилия за опазването и възстановяването им в максимално близък до оригиналния вид.

3

Гробницата на Тофет в Тунис

4

Тук ще откриете хиляди детски гробове, най-старите от които датират още от пунически период от историята на Картаген. Смята се, че децата са били принасяни в жертва в тежки времена, за да се измоли милостта на Молох – предводителят на Финикийския пантеон.

5

Бузлуджа, България

6

Оприличавана на летяща чиния, тази сграда буди любопитство и страхопочитание в съзнанието на хората, които не са се родили по нашите географски ширини, докато за нас, българите, е просто разпадащият се като всичко останало в държавата ни паметник на комунистическия режим. Бузлуджа е описвана като „мистично място“, което се намира на „един от най-негостоприемните върхове на Стара планина“.

7

Над входа все още се четат думите от встъпителните строфи на пролетарския химн „На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда! Потиснати и унизени, ставайте срещу врага!“

Градът на мъртвите в Русия

8

Даргавс изглежда като китно селце със стотина малки каменни къщи, пръснати на близкия хълм, но всъщност тези къщи са крипти, пълни с човешки кости. Много от хората са били погребани заедно с дрехите си и други свои вещи.

9

Военната болница в Белиц Хайлщетен

10

В нея по време на Първата световна война се е лекувал Хитлер.

2

Този огромен комплекс от над 60 сгради е почти напълно обезлюден и неподдържан, но няколко от сградите все още се използват.

Висящите ковчези на Сагада, Филипините

3

Хората от племето Игорот са погребвали мъртвите във висящи ковчези, окачени отвесно на скали, в продължение на много десетилетия. Смята се, че по този начин покойниците се намират по-близо до древните духове, които ги пазят и ще съхранят телата им.

Припрят, Украйна

4

Някога в този град са живели над 50 хил. души. След експлозията на ядрената електроцентрала Чернобил обаче той е евакуиран. Днес той е напълно изоставен.

Остров Хашима, Япония 5

Хашима е изоставен остров, разположен на около 15 км югозападно от град Нагасаки, префектура Нагасаки, Япония. Днес той е туристическа атракция и символ на индустриализацията и принудителния труд.
Истинското име на острова е Хашима, но е по-известен с прякора си, който означава „Корабния остров“. Той бил заселен за първи път през 1810 г., когато е установено, че на него има въглища. По това време островът е бил все още просто скала в морето.

През следващите 50 години се превръща в най-гъсто населеният остров в света. 5300 души са живели в радиус от около половин миля. През 1974 г. обаче дървените въглища и другите изкопаеми горива били изчерпани и хората започнали постепенно да напускат „корабния остров“.

Градът-призрак Сан Жи, Тайван

6

Разкошният крайморски курорт бил построен специално за нуждите на местните богаташи. Вилите във футуристичен стил с кръгли стаи и извити стълбища били предназначени за онези, на които е омръзнал праволинейният живот. Но още на етапа на строежите станало ясно, че върху Сан Жи тегне проклятие. Десетки работници умирали при странни обстоятелства – чупели си вратовете, падайки отвисоко (въпреки мерките за безопасност), загивали под паднали кранове. Местните жители били убедени, че градът е заселен със зли духове. Разпространявали се сърцераздирателни разкази за японския „лагер на смъртта”, който някога се намирал на прокълнатото място.

7

В края на 80-те години строежите замрели. Инвеститорите чакали купувачи за „космическите” си апартаменти, но никой не идвал. Суеверните тайванци научили за зловещите особености на вилната зона и отказали категорично да влагат пари в недвижимостта. В крайна сметка курортът се превърнал в град-призрак. Издутите къщи пустеят, прекрасните плажове са зловещо безлюдни, а пътеките обрастват с жилава трева. Властите на страната даже искали да разрушат призрачния курорт, но ги спряла вълна от протести – местните жители се страхували, че след рухването на вилите злите духове ще се заразхождат из близките селца.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.