Призрачният град Ливиси: руини, които помнят война и бедствия

На осем километра южно от град Фетие в югозападната част на Турция се намират останките на около петстотин къщи, принадлежащи към процъфтяващата в миналото общност Ливиси, състояща се предимно от гръцки православни християни.

Ливиси, днес известен като Кайаков, или Каменния град, вероятно е построен през 18-и век на мястото на древния Лебесус. Смята се, че той е изграден в района, в който жителите на византийския остров Гемилер избягали, за да се спасят от пирати-мародери.

След като опустошително земетресение и пожар поразяват близкия Фетие, мнозина се премества в Ливиси и градът нараства. По време на златните му времена той има население от 10 000 или 20 000 души, според различни източници.

Преди Първата световна война има много гръцки популации, живеещи мирно в цяла Западна Турция. Но когато войната започва, те изведнъж се оказват враг. В резултат стотици хиляди са избити по време на етническо прочистване. Някои от тях се спасяват в Гърция, а други са насилствено депортирани.

Жителите на Ливиси са прогонени от домовете си и пеша стигат до новия си дом, който се намира на 220 км. Мнозина загиват по време на този преход.

След поражението на Турция във войната и разпадането на Османската империя, гърците нахлуват в страната, решени да си върнат земята. Следва тригодишна война, в която и двете страни избиват хора и опожаряват населени места.

В крайна сметка, мирен договор е подписан през 1923 г. и двете страни стигат до споразумение за размяна на население. Над 1 млн. гръцки православни християни, живеещи в Турция, са върнати в Гърция. По подобен начин, около 500 000 мюсюлмани напускат гръцките територии.

По времето, когато войната приключва, Линиси вече е изоставен. Малкото останали семейства в него са депортирани.

На мястото са заселени мюсюлмани, които обаче не харесват този хълмист и каменист град и го изоставят, търсейки живот в други региони. През 1957 г. земетресение с магнитуд 7.1 нанася последен удар на Ливиси, след като унищожава повечето сгради в града.

Най-невероятните изоставени места в ЕвропаВ Европа има много скрити от туристите изгубени съкровища, които разказват миналото и настоящето на континент

Днес преименуван на Кайакой, той остава пуст, но е запазен като музей и исторически паметник. Турското правителство има планове да превърне част от него в туристическа атракция с хотели, магазини и други съоръжения.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.