200-годишен мумифициран монах – все още жив?

4Изпаднал е в дълбок медитативен транс, твърдят будисти

Тялото на 200-годишен мумифициран монах, намерено в Монголия, продължава да представлява загадка за учените. Според някои будисти той е още жив, защото е в дълбок медитативен транс, съобщават британски медии. В момента се провежда съдебна медицинска експертиза на останките, намерени увити в животински кожи в северните части на Монголия.

„Ламата седи в поза ваджра лотус. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будиските лами“ – каза представител на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

Според някои експерти монахът може да е в тукдам – състояние на дълбока медитация, в което се преплитат животът и смъртта. „Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи“, твърди д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Смята се, че мумифицираният монах е починал през 19-и век. Кой е той, не е известно.

Подобен е случаят с бурятския лама Даши-Доржо Итигелов. Когато е ексхумиран през 2002 г., той е със съвсем малко признаци за разлагане. Според монасите Итигелов „не е напълно мъртъв“, а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира, където се съхранява край Улан Уде. Итигелов умира през 1927 г. по време на медитация, като моли монасите да го погребат в поза лотус след смъртта. Тялото му е поставено в сол.

инфо: БТА

Вижте още: 

ЕКСХУМИРАХА ЛАМА, ПОЧИНАЛ ПРЕЗ 1927Г. – ИЗГЛЕЖДА КАТО ЖИВ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.