25 минути медитация намаляват стреса

медитация 125 минути медитация могат значително да намалят стреса, установиха американски учени, цитирани от ЮПИ.

„Все повече хора съобщават, че използват медитацията за намаляване на стреса, но знаем много малко за това колко точно трябва да я практикувате за успокояване на стреса и за извличане на ползи за здравето“, заяви ръководителят на изследването Дейвид Кресуел.

За да установят това, учените подбрали две групи с участници, които трябвало да преминат през стресиращи тестове, използвайки два различни вида техники. Едната група от 31 участници били обучавани да практикуват осъзната медитация, като се подлагали на нея 25 минути в три последователни дни. Този вид медитация включва осъзнаване във всеки един момент на нашите мисли, чувства и заобикалящата ни среда.


„Когато практикуваме осъзната медитация, нашите мисли се насочват към това, което усещаме в настоящия момент, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето“, заяви Джон Кабат-Зин, ръководител на програмата за намаляване на стреса чрез осъзната медитация в Масачузетския университет.

Другата група от 35 участници получили задача да анализират поезия. След тридневната подготовка участниците трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред „оценители със строги лица“. След това те оценили нивата си на стрес и били взети проби от слюнката им, за да бъдат измерени нивата на хормона кортизол.

Учените установили, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които чели поезия.

Вижте още: 

МОЖЕМ ДА СЕ ИЗЛЕКУВАМЕ С МЕДИТАЦИЯ

инфо: http://www.bgnes.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.