Медитацията ни прави по-умни

медитацияНезависимо от религиозните убеждения, много хора се опитват да медитират в особено напрегнати моменти от живота си. А сега ново изследване твърди, че медитацията активира участъци в мозъка, които остават неактивни или просто отпуснати.

По време на медитация хората обработват повече мисли и чувства, отколкото когато просто си почиват. Предоставените възможности на съзнанието да блуждае се явяват по-ефективни, отколкото съсредоточаването върху изпразването на главата от излишните мисли.

Изследователи от болницата „Свети Олаф“ в Трондхайм, Норвегия, са публикували статия в сп. Neuroscience, в която обясняват, че медитацията се явява нещо по-голямо от обикновен начин за сваляне на стреса.

Има безброй методи, като дзен, будистка и трансцедентална медитация. Всички те могат да бъдат разделени на две основни групи, известни като концентрирана медитация, кри която човекът се съсредоточава върху дишането и конкретни мисли, и ненасочена, която позволява на ума да блуждае.


Всички участници в изследването практикували втория тип медитация, който в Норвегия се нарича АСЕМ. Използваната по време на експеримента магнитно-резонансна томография показала, че част от техния мозък, отговаряща за свързаните мисли и чувства, е по-активна, отколкото в състояние на покой. Когато доброволците изпълнявали концентрирана медитация, дейността в тази част на мозъка била почти същата, както при обикновена почивка.

„Бях изумен! Активността на мозъка беше най-голяма, когато участниците отпускаха своите мисли, позволявайки им да блуждаят сами, а не когато мозъкът работеше, за да постигне максимална концентрация“, казва д-р Цзян Сю пред Daily Mail.

Проф. Свен Давенджер от университета в Осло допълва: „Изследването показва, че непряката медитация разширява пространството за обработка на спомените и емоциите доста по-силно, отколкото концентрираната медитация.“

Според учения тази област от мозъка има най-голяма активност, когато човек и почива и си представя нещо подобно на операционна система, която поема управлението над себе си, тоест когато външните задачи не изискват нашето внимание.

Проф. Давенджер е единственият редовно медитиращ член на изследователската група и според него доброто изследване зависи от наличието на екип, който може да обедини личния опит от медитацията с критичното отношение към резултатите.

„Медитацията се практикува от милиони хора. Важно е да разберем как наистина работи тя“, добавя ученият.

През декември 2013 година международен екип изследователи установиха, че в резултат само на осем часа медитация в организма настъпват специфични изменения на генетично и молекулярно ниво. Учените стигнаха до заключението, че медитацията влияе само на някои специфични регулаторни пътища, задействани в механизми, лежащи в основата на нейния терапевтичен потенциал.

Вижте още: 

Можем да се излекуваме с медитация

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.