3 частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер и „Парад на планетите“ през 2018 г.

слънчева система

Сред любопитните астрономически явления, които ще могат да се наблюдават през 2018 г., са 3 частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер близо до Земята и „Парад на планетите“.

Това каза Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

„Трите частични слънчеви затъмнения ще богат да се видят на 15 февруари, 13 юли и 11 август, но за съжаление не и от територията на България“, заяви Петров. Той припомни, че 2017 г. е била успешна за наблюдение на пълно слънчево затъмнение, като екип на обсерваторията е бил в САЩ, където са наблюдавали затъмнението и скоро резултатите от него ще бъдат публикувани. Петров добави, че астрономите се подготвят и за следващото пълно лунно затъмнение, което се очаква на 2 юли 2019 г. и ще може да се види от територията на Чили.

През месец май любителите и професионалистите-астрономи ще може да видят планетата Юпитер, която ще бъде най-близо до земята и ще свети много силно на небето. „Най-голямата планета ще се доближи много близо до Земята на около 658 млн. км, но ще свети много силно на небето. По-това време Сатурн ще бъде почти два пъти по-далече и ще е на повече от 1.4 млрд. км от Земята, предаде Фокус.

„На 7 и 8 март ще се наблюдава и така нареченото явление „Парад на планетите“, отбеляза Петров. Тогава ясно ще се виждат три планети – Сатурн, Марс и Юпитер, а Луната през тези два дни ще се придвижва между планетите. Това астрономическо явление, на което ще се радваме в началото на март е наречено от астрономите „Парад на планетите“, каза още Никола Петров.

инфо: actualno.com

Вижте още:

10 космически мисии на ръба на катастрофата 

Как оцеляват астронавтите в космическия студ?

Изследване на Харвард: Космическите радиоимпулси може да са от извънземни

Най-невероятните космически снимки от астронавта Скот Кели

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.