5 известни сгради, които са били възстановени след пожари

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ в Париж предизвика множество реакции по цял свят. За щастие вече е събрана значителна сума за реставрацията, а френският президент Еманюел Макрон обеща тя да се случи в рамките на пет години.

Това обаче далеч не е първият монумент, който бива разрушен от пожар или пък природно бедствие. Няма да е и единственият възстановен. Разказваме ви за още пет известни здания с подобна съдба.

Белият дом

Първите трима президенти на САЩ – Джордж Вашингтон, Джон Адамс и Томас Джеферсън, никога не са живели в Белия дом, а в Президентския дом – най-голямата къща в държавата по онова време. По време на войната с Великобритания през 1812 г. обаче британските войски влизат във Вашингтон и подпалват сградата. В продължение на три години тя е възстановявана и достроявана. През 1817 г. президентът Джеймс Мънро се мести в готовия Бял дом. След това зданието няколко пъти е ремонтирано.

Кралската стокова борса в Лондон

Отваря врати през 1571 г. като търговски център, но през 1666 г. е унищожена при пожар. Построяват я наново няколко години по-късно. Втората борса обаче също „загива“ при пожар – през 1838 г. Кралица Виктория открива третата борса през 1844 г.

Хотел „Феърмонт“ в Сан Франциско

През 1906 г. Сан Франциско преживява опустошително земетресение. Загиват 3000 души, а 28 000 сгради са сравнени със земята. Известният хотел „Феърмонт“ удържа на трусовете, но е съсипан от пожарите, които са ги последвали. Успяват да го възстановят само за една година.

Катедралата „Свети Павел“ в Лондон

Налагало се е да строят наново няколко пъти. Пожари, атаки на викинги, граждански войни и бомбардировки през Втората световна война са съсипвали тази внушителна постройка, но всеки път тя е бивала възстановена.

Операта в Барселона

Morkadis

Културен символ на града в продължение на над 150 години. Голям пожар се разгаря там през 1994 г. След пет години работа и 95 млн. долара на същото място изниква точна реплика на предишното здание.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Откачените начини, по които обикновени хора попаднаха на епохални открития

Проклятие преследва атентаторите от „Света Неделя“

Прокоба тегне над сградата на Народното събрание – построена е върху старо турско гробище

Парижките потайности – Парижката Света Богородица

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.