5 мистериозни състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

сън

Светът на сънищата е
мистериозна територия, която макар и изследвана остава непонятна за тълкуване от науката. Състоянията, в които изпада нашето съзнание по време на сън са разнообразни и причинени от множество фактори.

Вижте кои са най-често срещаните от тях и какво ги предизвиква:

Сънна парализа

Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда през нощта и не може да се движи. Същевременно се появяват страшни халюцинации и усещане, че в стаята има някого. В древността хората смятали, че това се дължи на работа на зли духове.

Всъщност причината се крие в разминаване на работата на мозъка и мускулите в тялото. Обикновено, когато спим, тялото ни се парализира, което служи като защитен механизъм, за да не извършваме никакви действия несъзнателно. Когато човек страда от парализа на съня обаче, мускули му „се изключват“, докато мозъкът не спи. Според учените около 7% от хората по света поне веднъж са имали парализа на съня. Интересен факт е, че тя се случва по-често при хора, които спят по гръб.

Хипнагогични халюцинации

Когато човек се намира на тънката граница между сън и реалност, той е способен да разсъжда и вижда неконтролируеми образи пред очите си. Често това са страшни лица и фантастични същества. Това е един от малкото видове халюцинации, които са разпространени сред психически здрави хора. Обикновено, те се проявяват при децата и това може да е причината те да не искат да заспиват. Често такива халюцинации са причинени от стрес или просто у хора с добро въображение. Може да се появят и след употреба на голямо количество алкохол.

Сомнамбулизъм

Това състояние е пълна противоположност на сънната парализа – мозъкът заспива, но не настъпва мускулна парализа. Докато спят такива хора могат да станат от леглото, да ходят и дори да напуснат къщата си, което често е много опасно за здравето им. На сутринта те не помнят нищо, което прави това състояние трудно за изследване. Сомнамбулизмът се среща при приблизително 4.6-10.3% от хората по света, като децата са по-често засегнати, отколкото възрастните.

Синдром на експлодираща глава

При това състояние човек се събужда от усещане за силна експлозия или трясък. Понякога звукът се чува толкова силно, че човек си мисли, че може да го оглуши. Този феномен сам по себе си не е опасен, но причинява страх у хората, тъй като мислят, че претърпяват инсулт.

Причините за появата на този синдром не са напълно ясни. Понякога причината е в скок на нервната активност в областите на мозъка, отговорни за обработката на звука. Друг път синдромът се проявява поради безсъние или вследствие на смяна в часовата зона по време на дълги полети.

Сънна апнея

Сънната апнея е внезапно спиране на дишането в съня, което често предизвиква и събуждане. Качеството на съня пада, мозъкът изпитва кислороден глад, става му все по-трудно да спи. По време на сънната апнея кръвното налягане се покачва, което може да причини проблеми със сърцето.

Причина за това състояние се крие в отпускането на мускулите на фаринкса по време на сън. Това при някои хора води до затваряне на дихателните пътища и спиране на дишането за няколко секунди. В рискова зона са хора със затлъстяване, пушачи, възрастни хора.

Morkadis

инфо: rozali.com

Вижте още:

Как да разберем дали сънят ни ще се сбъдне

Липсата на сън има същия ефект като прекаляването с алкохол

Креативните хора имат проблемен сън

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.