Липсата на сън има същия ефект като прекаляването с алкохол

сън

Трудно е, особено с напредването на годините, да ходите на работа недоспали. Това, освен че ви кара да клюмате уморено на работното си място и все по-трудно да прикривате все по-честото прозяване, но ви прави и значително по-малко работоспособни.

Ново проучване твърди, че безсънието може да ви накара да се чувствате хипнотизирани, защото отслабва изключително важната комуникация между невроните в мозъка.

Това отслабване на сигнализиращата мрежа на мозъка може да доведе до пропуски в паметта и проблеми при концентрирането и в някои отношения е сравнимо с ефекта на здравото напиване, казват изследователите.

Международният екип, стоящ зад изследването, искал да обърне по-сериозно внимание на проблема с лишаването от сън, каква вреда може да причини както на нашите собствени тела, така и по отношение на рисковете, които бихме могли да поемаме, когато седнем зад волана или изпълняваме ежедневните си задължения недоспали.

Открихме, че безсънието също пречи на невроните да функционират правилно, казва водещият изследовател Ицхак Фрид от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Това води до когнитивни пропуски в начина, по който възприемаме и реагираме на света около нас, добавя още той.

Фрийд и колегите му са проучили 12 пациента, подготвящи се да бъдат подложени на операция за епилепсия, което означава, че мозъкът им вече е бил снабден с електроди, за да се опитат да открият местата на гърчове преди операцията.

Всеки доброволец бил помолен да категоризира поредица от изображения възможно най-бързо, докато изследователите измервали активността на невроните в мозъка. Била наблюдавана активността на почти 1 500 мозъчни клетки в главите на пациентите.

Особено внимание бе отделено на невроните в темпоралния лоб, който управлява зрителното възприятие и визуалната памет. Изследването установява, че колкото повече пациентите се уморявали, толкова невронната им активност се забавяла и губела сила.

Изследването ясно показало, че липсата на сън се намесва в способността на невроните да разчитат ясно това, което става около нас, по същия начин, както един леко подпийнал шофьор не вижда и не може да реагира на пешеходеца, който излиза на пътя.

Оказало се, че мозъчната активност при безсъние е почти еднаква с тази при леко напиване с алкохол. И при двата случая паметта и вземането на решения са нарушени по един и същ начин.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

5 открития, направени насън

Осъзнатото сънуване ни превръща в творец на нашето бъдеще. Защо е важно да заспиваме с мечти?

Опровергаха теорията за 8-часовия сън

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

Цифрите в съня променят съдбата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.