5 неща, които влудяват мозъка ни

мозък

Ако без никаква причина, без предварителна подготовка, се замислим върху темата за четириизмерните хиперкубове, квантовата механика или безкрайността – мозъкът ни ще се разбунтува. Но що се отнася до възприемането на повечето предмети от ежедневието – тук сивата ни материя обикновено се справя. С няколко изключения. Ето пет обикновени ежедневни неща, които объркват ума ни:

Врати

Случвало ли ви се е да влезете в стая с определена цел (да вземете например нещо) и след това напълно да забравите, защо сте дошли? Оказва се, че причината за тези странни откази на паметта е … вратата. Психолози от Университета в Нотр Дам установяват, че при преминаването през вратата, механизъм, наречен “граница на събитията”, предизвиква съзнанието, което разделя един набор от мисли и спомени от други, точно като епизоди във филм.

Вашият мозък автоматично “изпраща в архива” мислите, от предишната стая и изчиства пространството за нови. “Границите на събитията” обикновено ни помагат да усъвършенстваме мислите и спомените си, тъй като непрекъснато се движим и преминаваме към нови задачи. Но когато се опитаме да си спомним защо сме дошли в стаята … какво ще правим… може да имаме трудности.

Звукови сигнали

Какво ви дразни най-много: звъненето на будилник, клаксонът на автомобил, попаднал в задръстване или напомнянето на мобилният ви телефон, че му свършва батерията? Нито един от тези звуци не ласкае слуха ни. Тези звукови сигнали станаха един вид саундтрак на съвременния свят, но всеки от тях продължава да ни дразни, защото причинява малък “мозъчен бъг”.

Еволюцията не ни е приучила към този вид звукови сигнали, затова се опитваме да ги разберем. Естествените звуци се създават чрез предаването на енергия, често от въздействието на един обект върху друг.

Нашата система за възприемане на информация използва затихващ звук, за да разбере какво се случва – какво звучи и защо. И модерните звукови сигнали са като кола, която пътува със скорост от 100 километра в час и вместо да се забавя, внезапно се удря в стена. Звукът не се променя, не изчезва, а нашият мозък не може да разбере какво е това и откъде идва.

Фотографии

Със снимките историята е подобна. Като баба, която се е научила да използва интернет, но не е свикнала с него, ние постоянно правим снимки, но умът ни все още не е в състояние да ги отдели от предметите или от хората, които са запечатани на тях.

Например, изследванията показват, че ако предложат на човек да стреля със стрелички по една снимка, на която е изобразено нещо, което той не познава, точността му ще бъде много по-ниска, отколкото, ако стреля по изображението на Хитлер или по фотографско изображение на най-големия си враг.

По време на друг експеримент се оказало, че ако човек бъде помолен да нареже на малки парчета снимките, свързани със спомени от детството, той може да изпита сериозен дискомфорт.

Телефони

Случвало ли ви се е да имате чувството, че телефонът вибрира, вие го докосвате и гледате безжизненият екран с недоумение? Ако вие, както повечето хора, имате такива “фантомни вибрации”, това е така, защото вашият мозък прави грешни изводи, опитвайки се да се справи с хаоса в живота ви.

Morkadis

Бедният мозък непрекъснато е бомбардиран с информация от различни видове. Той трябва да филтрира безполезен шум и да изолира важни сигнали. В праисторически времена нашите предци винаги са приемали изкривените клони за змии.

Днес мозъкът неправилно интерпретира всичко – от шумоленето на дрехи до бълбукането в стомаха и бърза да ни каже, че ни се обаждат или изпращат SMS. По същия начин се случват илюзиите на вибриращ телефон.

Колела

Забелязали ли сте, че понякога в киното ви се струва, че колелата на колата се въртят в обратна посока? Това е така, защото камерите фиксират неподвижните изображения с определена честота и мозъкът запълва интервалите между изображенията, създавайки илюзията за непрекъснато движение между подобни кадри. Ако колелото прави по-голямата част от оборота между един и друг кадър, тогава най-очевидната посока на движение за мозъка е обратната, тъй като тази посока поема минималната разлика между кадрите.

Въздействието на колелата, въртящи се в обратна посока, обаче може да възникне и в реалния живот. Основната теория, обясняваща това явление, е следната: мозъкът възприема движението по същия начин като камерата – под формата на последователни статични образи.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Какво се случва в мозъка на хората, които мислят за самоубийство

Вие сте два мозъка, събрани в една личност

Липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.